Turska i Rusija razmatraju prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Turska i Rusija razmatraju prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima

Turska i Rusija počele su aktivne razgovore o proširenju saradnje za prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima, rekao je za RIA Novosti izvor u administraciji Redžepa Tajipa Erdogana.

“Sa ruskim partnerima sada aktivno razgovaramo o oblastima u kojima možemo da pređemo na nacionalne valute. Znate da je proces počeo u energetskom sektoru, u našoj interakciji oko kupovine gasa. Ekonomski odnosi dve zemlje se razvijaju u svim oblastima i shodno tome sprovodimo uputstva naših lidera koji su ukazali na efikasnost ovog koraka. Proces neće biti lak, ali je najvažnije da postoji politička volja i konkretni zadaci”, rekao je sagovornik agencije.

Vladimir Putin je početkom septembra, posle pregovora sa turskim liderom, najavio trend korišćenja nacionalnih valuta u plaćanjima između dve zemlje i smanjenje udela plaćanja u dolarima i evrima. Erdogan je ukazao i na značaj prelaska na rublje i lire u bilateralnoj saradnji.

Turska povećava trgovinske operacije preko ruskih kompanija za e-trgovinu, vršeći plaćanja u rubljama: tokom sedam meseci ove godine isplate za izvoz u vrednosti od 428,8 miliona dolara izvršene su u rubljama.

Prema pisanju medija, do početka septembra ukupan izvoz Turske u Rusiju iznosio je 7,465 milijardi dolara. Uvoz u istom periodu dostigao je 31,804 milijarde dolara. Rusija je jedna od tri zemlje sa kojima Turska ima najveći obim spoljnotrgovinske razmene.

Politika

Tags
Back to top button