Izmene zakona o elektronskom fakturisanju dodatno komplikuju e-fakture – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Izmene zakona o elektronskom fakturisanju dodatno komplikuju e-fakture

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o e-fakturisanju koji je objavilo Ministarstvo finansija pre nekoliko dana dodatno komplikuje već nejasni postojeći zakon o e-fakturama, ocenjuje Darko Majstorović, direktor firme Control1 koja se bavi poreskim kontrolama.

Ovaj novi Nacrt, kako on ukazuje, u suprotnosti je sa nekoliko članova Zakona o PDV-u. U ovoj dopuni Zakona skraćuje se vreme za prijavu elektonskog PDV-a (PDV se i do sada predavao elektronski) na 10 dana što je u suprotnosti sa Zakonom o PDV-a u. Prema tom propisu rok za predaju poreske PDV prijave je 15 dana od dana završetka poreskog perioda, kaže Majstorović.

Dalje, to je u suprotnosti sa članom 50. (stav 1) Zakona o PDV-u koji propisuje, prema njegovim rečima, da se poreska prijava za PDV podnosi u roku od 15 dana po isteku poreskog perioda.

Ova dopuna unosi dodatnu pravnu nesigurnost i nejasnoće i po osnovu drugih situacija koje se dešavaju u praksi, ocenjuju knjigovođe i mali privrednici.

„Na primer, ukoliko se desi da privrednik dobije zakasnelu fakturu iz nekog od prethodnih perioda od svog dobavljača nejasno je kako će se knjižiti ovakve fakture kao i kako će se evidentirati taj zakasneli PDV“, ukazuje Majstorović.

„Dopune Zakona o e-fakturisanju u koliziji je sa nekoliko članova Zakona o PDV-u pa je nejasno koji zakon će se primenjivati u određenim situacijama iz prakse i otvoreno sumnjamo da će Poreska uprava zloupotrebljavati ove članove zakona na štetu preduzeća“, kaže Majstorović.

Nova ekonomija do objavljivanja teksta nije dobila odgovor od Ministarstva finansija.

„Pozivamo Ministarstvo finansija da pregleda i usvoji mnogobrojne stručne primedbe koje su dali Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Računovodstvena komora Srbije, kako bi se pojednostavili ovi poreski zakoni koji će kako smo već predvideli izazvati nepravilan rad u knjigovodstvu firmi“, ocenjuje Majstorović .

U Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije kažu da su više puta ukazivali da je primenjen nedovoljno definisan i nedovoljno razrađen sistem e- faktura koji je zakomplikovao poslovanje umesto da ga pojednostavi.

Ministarstvo finansija objavilo je na sajtu da će tokom trajanja konsultacija predstavnici organizacija, pravosudnih organa, međunarodnih organizacija, udruženja građana drugi zainteresovani moći do 25. septembra 2023. godine da daju predloge, komentare, sugestije i primedbe na tekst Nacrt zakona.

Podsećano da je izdavanje elektronske fakture preduzeću javnog sektora, prema Zakona o elektronskom fakturisanju (javnim preduzećima) počelo 1. maja prošle godine.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button