Mali: Država preuzela teret krize, nije odustala ni od jednog projekta – Bankar.rs
BANKEKreditiMAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

Mali: Država preuzela teret krize, nije odustala ni od jednog projekta

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je država preuzela teret krize na sebe, nije odustala ni od jednog projekta i ostala je u planu i dinamici ostvarenja cilja da na kraju mandata prosečna penzija bude iznad 400 evra, a plata 1.000 evra, navodeći da bankarska kriza koja se događa u SAD ne bi trebalo da utiče na srpsku ekonomiju.

Naredne nedelje dolaze predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je Mali za RTS i dodao da se radi o redovnim sastancima.

Sve reforme koje smo sproveli, uradili smo zajedno sa Fondom, a to daje kredibilitet reformama i usmeravaju i guraju nas da budemo bolji i brži. Zato ostvarujemo neverovatne ekonomske rezultate, rekao je Mali i istakao da su mnoge zemlje ušle u recesiju, dok Srbija i dalje raste.

Imamo najnižu stopu nezaposlenih, 9,2 odsto, prošle godine 4,4 milijarde evra stranih investicija, imali smo tri paketa pomoći u iznosu od devet milijardi evra. Mi smo uprkos svim izazovima očuvali makroekonomsku stabilnost, udeo javnog duga u BDP je 50,8 odsto, objasnio je on.

Mali je istakao da je finansijski sistem Srbije stabilan, solventan i ni direktno, ni indirektno bankarska kriza koja se događa u SAD ne bi trebalo da utiče na srpsku ekonomiju.

On je najavio da je danas u 170 filijala PIO fonda počelo prijavljivanje za penzionersku karticu.

To se može učiniti i onlajn, u roku od mesec dana bi trebalo da svako dobije svoju, ali će one biti aktivirane tek od 1. oktobra, najavio je Mali.

RTS

Tags
Back to top button