DW: Dogodine talas otpuštanja, mnogi će preći “na crno” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

DW: Dogodine talas otpuštanja, mnogi će preći “na crno”

Iako je državna pomoć tokom prvog dela zdravstvene krize odložila talas otpuštanja u Srbiji, on bi već od januara mogao da se oseti punom silinom, zbog čega će mnogi poslodavci možda početi sa radom “na crno”, piše Dojče vele.

Taj medij navodi da krajem godine ističu tri meseca tokom kojih poslodavci koji su uzeli državnu pomoć, u obliku 60 odsto minimalaca za zaposlene, nisu smeli da otpuste više od deset odsto zaposlenih.

Pomoć je tada dobilo 235.000 firmi, odnosno više od milion radnika, a zbog isteka tog roka sagovornici Dojče velea očekuju da bi privredu Srbije od januara mogao da zadesi talas otkaza, jer bi tada poslodavci trebali da počnu sa isplatom poreza i doprinosa na minimalce koje je država dala njihovim zaposlenima.

“Ko je bio u neformalnom sektoru, on će ostati tamo, a pretpostavljam da će ih više ući u neformalni sektor. Zna se da medju ugostiteljima ima dosta neprijavljenih radnika, a minimalac će biti uplaćen samo za one koji su formalno zaposleni. U suštini je to osmišljeno da bi se amortizovao pad koji će uslediti početkom 2021. godine”, ocenila je vanredna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelena Žarković.

 

Tags
Back to top button