Ovo su najčešće prevare na društvenim mrežama i načini da se od njih zaštitite – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ovo su najčešće prevare na društvenim mrežama i načini da se od njih zaštitite

Ovo je pet najčešćih onlajn prevara na društvenih mrežama i dajemo savete kako da se zaštitite

U eri digitalne komunikacije i društvenih mreža, onlajn prevare postale su česta pojava. Sa porastom broja korisnika društvenih mreža, sve je više i prevaranata koji koriste različite metode da bi nasamarili ljude. Ovo je pet najčešćih onlajn prevara na društvenih mrežama i dajemo savete kako da se zaštitite.

Romantične prevare

Prevare u vezi su sve češće na društvenim mrežama. Prevaranti kreiraju lažne profile, grade emotivne veze sa žrtvama, a zatim traže novac pod različitim izgovorima. Da biste se zaštitili, budite skeptični prema brzom razvijanju veze i nikada nemojte slati novac nekome koga niste upoznali lično.

Prevare sa lažnim nagradnim igrama

Ove prevare obećavaju velike nagrade u zamenu za lične podatke ili male “takse” koje treba platiti unapred. Da biste se zaštitili, nikada nemojte deliti svoje lične ili finansijske informacije sa neproverenim izvorima i budite oprezni prema ponudama koje zvuče previše dobro da bi bile istinite.

Phishing prevare

Ove prevare koriste lažne poruke ili objave koje vas navode da kliknete na sumnjive linkove, čime se izlažete riziku od krađe identiteta. Zaštita od ovih prevara zahteva pažljivost prilikom klikanja na linkove i proveru URL-a pre unosa ličnih podataka.

Prevare sa lažnim poslovnim ponudama

Prevaranti često obećavaju brzu i laku zaradu putem lažnih poslovnih ponuda. Da biste se zaštitili, budite oprezni prema poslovnim ponudama koje obećavaju nerealne rezultate i uvek proverite legitimnost kompanije.

Prevare sa prodajom lažnih proizvoda

Ove prevare koriste oglase za prodaju proizvoda po niskim cenama, a kada se izvrši plaćanje, proizvod nikada ne stiže. Zaštita od ovih prevara zahteva pažljivost prilikom onlajn kupovine, proveru prodavca i preferiranje sigurnih načina plaćanja.

Bitno je da smo uvek na oprezu prilikom korišćenja društvenih mreža. Kao generalno pravilo, ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i jeste. Takođe, redovno ažurirajte svoje softvere i koristite složene lozinke kako biste dodatno povećali svoju onlajn bezbednost.

(Telegraf)

Tags
Back to top button