Kompanije iz sektora energetike objavile rekordne zarade – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanije iz sektora energetike objavile rekordne zarade

Jedan od retkih sektora koji je trenutno u usponu je energetika. Energetska kriza teško je pogodila Evropu što kompanije uključene u proizvodnju nafte i prirodnog gasa, kao što su Chevron i Exxon, u potpunosti koriste. Ove firme su prijavile rekordnu dobit u drugom kvartalu. Prema analitičarima, očekuje se da će taj sektor porasti 11% u narednih pet godina.

Tržišni uslovi za kompanije u tom sektoru su odlični i dok većina akcija ove godine pada, akcije Chevrona su skočile za 44%, a Exxona za zapanjujućih 69,8%.

Embargo EU na rusku naftu zbog invazije na Ukrajinu, pored odluke da se smanji uvoz ruskog prirodnog gasa, kumovao je energetskoj krizi. OPEC+, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, odlučio je na svom sastanku početkom ovog meseca da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Smanjenje je iznenadilo tržišta i razljutilo, pre svega, predsednika SAD –a Bajdena, koji se nadao nižim cenama nafte uoči izbora u prvoj polovini novembra.

Međutim, taj potez je oduševio energetske kompanije koje imaju koristi od većih cena nafte. ExxonMobil, Chevron i Shell ostvarili su 46 milijardi dolara zarade u drugom kvartalu, te su ove tri kompanije postavile nove rekorde u pogledu kvartalnih zarada. Dok trgovci brinu o recesiji, niko nije zabrinut za finansijsko stanje energetskih kompanija.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button