Srbija skinuta sa evropske “sive liste poreskih oaza” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srbija skinuta sa evropske “sive liste poreskih oaza”

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da skidanje Srbije sa tzv. evropske “sive liste poreskih oaza” smatra velikom nagradom za uloženi trud i dokazom da ubrzano sprovodimo reforme i usklađujemo naš poreski sistem sa evropskim i svetskim standardima.

“Snaga poreskog sistema jedne zemlje, ogleda se u donošenju i sprovođenju primenljivih propisa, dobro uspostavljenom sistemu nadzora i kontrole, i mogućnosti upravljanja rizicima. Na tome smo vredno radili i zbog toga ovo smatram velikom nagradom za uloženi trud”, ocenio je ministar finansija Siniša Mali.

On je naglasio da Vlada Srbije uspešno sprovodi preuzete obaveze na poboljšanju okvira poreske politike, kao i obaveze u pogledu brze razmene informacija, a u skladu sa međunarodnim standardima.

EU je u decembru 2017. godine izradila “crnu” i “sivu” listu poreskih oaza, nakon što su otkriveni složeni manevri kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze. Mesto na „crnoj“ listi za države znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama sa EU, napominje se u saopštenju.

Tags
Back to top button