Evropske banke polako počinju da uvode ležarine za fizička lica – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Evropske banke polako počinju da uvode ležarine za fizička lica

Italijanska banka UniCredit planira da od 2020 uvede naknade komitentima koji imaju velike depozite, da bi pokušala da nadomesti negativne kamatne stope Evropske centralne banke, piše Indikator.ba.

“Negativne stope biće uvedene klijentima sa depozitima većim od 100 000 evra”, izjavio je izvršni direktor Žan Pjer Mustier u intervjuu francuskom informativnom kanalu BFM.

Evropske banke nastoje da zaštite profitabilnost u dugotrajnom razdoblju labave monetarne politike: ECB je prošlog meseca smanjila svoju ključnu stopu depozita sa minus 0,4 na minus 0,5 odsto.

Neke banke u eurozoni i Švajcarskoj već su najavile da će preneti negativne stope na pojedine klijente, uključujući UBS koja planira da naplati klijentima depozite veće od 2 miliona švajcarskih franaka ili 500.000 evra. Negativne kamatne stope već su uobičajene za korporativne klijente.

Međutim, komentari predsednika Uprave Žan Pjera Mustiera sugerišu raširenije negativne kamate u UniCreditu, najvećoj italijanskoj banci po imovini.

Ovog meseca, Mustier je pozvao ECB da poboljša “mehanizam prenosa” kako bi se osiguralo da zajmodavci ne prenose negativne stope na klijentie, podstičući ih da ulažu svoju gotovinu umesto da je drže u banci.

“Mora postojati…poruka od regulatora”, rekao je Mustier za Financial Times, sa više jasnoće o tome kako se negativne stope mogu preneti na krajnje korisnike, poput poslovnih i bogatih pojedinaca bez kažnjavanja “malog klijenta”.

Mustier je rekao BFM-u da će UniCredit ponuditi alternative klijentima pogođenim njihovim planovima, poput dopuštanja da ulažu svoj novac u novčane fondove bez plaćanja naknade.

Tags
Back to top button