Nema podizanja učešća za dobijanje stambenih kredita – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Nema podizanja učešća za dobijanje stambenih kredita

Vest da bi u odnosu na ranije godine morali da izdvoje više novca za učešće pri dobijanju stambenog kredita uznemirila je mnoge građane.

Naime, prema nekim navodima, pojedine banke pokrenule su pitanje o podizanju minimalnog učešća za stambene kredite sa dosadašnjih 20 na 30 odsto.

Iz Udruženja banaka Srbije za TV Prva kažu da to nije tačno.

“Ne postoji nikakva inicijativa za povećanje obaveznog učešća ni na nivou pojedinih banaka, a još manje na nivou bankarskog sektora. Kada je reč o odobravanju stambenih kredita, nema promene u kreditnoj politici koja je važila prethodnih meseci”, tvrde iz ovog udruženja.

Oni naglašavaju da građani moraju da znaju da svaka banka vodi svoju poslovnu politiku i da posmatra svakog klijenta pojedinačno.

“Nije nužno da identične uslove može dobiti svaki klijent jer se njegova kreditna sposobnost procenjuje na osnovu niza relevantnih faktora”, zaključuju iz Udruženja banaka Srbije.

Odgovori iz svih vodećih banaka takođe su isti: nema izmene uslova.

Mnogi su se nadali da će zbog pandemije koronavirusa i pada ekonomije stanove platiti manje, ali agenti za nekretnine ističu da se cene nisu mnogo promenile.

Tags
Back to top button