Kovačević: Ekonomija se oporavlja brže nego što se očekivalo – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kovačević: Ekonomija se oporavlja brže nego što se očekivalo

Ekonomija Srbije oporavlja se brže nego što je to bilo očekivano, a iduće godine opravak nakon pandemije biće veoma vidljiv, na šta ukazuju i projekcije međunarodnih finansijskih institucija i ona će moći da raste po stopi od najmanje pet odsto, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

Komentariššući podatke Evrostata po kojima je Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Kovačević je Tanjugu rekao da je Srbija tu čelnu poziciju obezbedila u ovom kvartalu godine zahvaljujući stopi rasta BDP od pet odsto.

On navodi da je to uporediv podatak sa još svega nekoliko zemalja u Evropi i da su posle Srbije sledeće dve zemlje koje su ostvarile približnu stopu rasta još Irska i Turska – 4,6 i 4,5 odsto.

Srbija se, inače, po međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2020. nalazi na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija, a prema poslednjim objavljenim ažuriranim podacima Evrostata, statističke službe Evropske unije.

Srbija drži lidersko mesto na tabeli sezonski i kalendarski neprilagođenih podataka sa skokom BDP-a od 5 procenata, ali i na tabeli desezoniranih i kalendarski prilagođenih pokazatelja, gde rast iznosi 4,8 odsto.

Tags
Back to top button