Srbija u petak pokušava novu prodaju obveznica – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija u petak pokušava novu prodaju obveznica

Nakon što je uspela da proda tek nešto od polovine od planiranih desetogodišnjih obveznica prošle nedelje, Uprava za javni dug Ministarstva finansija Republike Srbije najavila je dopunsku aukciju dužničkih hartija od vrednosti iz iste serije.

Aukcija desetogodišnjih državnih obveznica biće održana u petak 16. septembra, navodi se na sajtu uprave.

Prema dostupnim podacima, obim aukcije iznosi 13,37 milijardi dinara, a planirani obim prodaje je pet milijardi dinara. Na prethodnoj aukciji iste hartije od vrednosti ponuđeno je 18,45 milijardi dinara, a realizovana je prodaja od 5,08 milijardi dinara. Po ranijim saopštenjima, planirani obim prodaje iznosio je skoro duplo više, 10 milijardi dinara.

Vanredna aukcija predstavlja drugu za redom dopunu kalendara aukcija za drugi kvartal, a tokom prve je prodata celokupna emisija jednogodišnjih državnih obveznica. Emisija i obim prodaje iznosili su 33 milijarde dinara.

Izvršna stopa je na toj aukciji iznosila 3,9 odsto, a rok dospeća je 3. avgust 2023.

Kako su nakon aukcije jednogodišnjih obveznica ocenili iz analitičkog tima Bloomberg Adrije, kraća ročnost je ključna karakteristika koja je privukla investitore koji ne žele da se izlažu “dugoročnom riziku”.

Najavljena aukcija desetogodišnjih obveznica biće dvanaesta po redu od kako su obveznice emitovane šestog februara 2018.

Nakon osam aukcija na kojima je stopa prinosa iznosila oko 5 odsto, na aukciji februara 2021. izvršna stopa se prepolovila. Na poslednje dve aukcije, održane 21. juna i šestog septembra ove godine, prinos na desetogodišnje obveznice koje dospevaju osmog februara 2028. dostigao je 6,7 odsto i 6,8 odsto.

“Ova aukcija se može posmatrati i kao svojevrsno testiranje tržišta po pitanju cena dužničkih hartija od vrednosti sa dužom ročnošću”, navode iz Bloomberg analitičkog tima. Može se očekivati “jaka cena jer većina banaka nema limite za tu ročnost”, dodaju naši analitičari.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button