Ministar najavio: Minimalac od 1. januara 40.020 dinara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ministar najavio: Minimalac od 1. januara 40.020 dinara

Minimalna cena rada biće 230 dinara po satu ili 40.020 dinara mesečno od 1. januara 2023. godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta. To je povećanje od 14,3%, čime predstavnici više sindikata nisu zadovoljni jer, kako kažu, razlika sa minimalnom potrošačkom korpom je sve veća i veća.

Minimalac u Srbiji trenutno iznosi 35.012 dinara, pa je najavljeno povećanje tek nešto veće od 5.000 dinara. Ministar Mali je rekao da će neoporezivi deo će biti povećan na 21.712 dinara, dok će i doprinosi za penziono osiguranje biti veći za 1 %.

“Na taj način anuliraćemo trošak koji donosi minimalna zarada, kako bismo smanjili mogućnost otpuštanja zbog rasta minimalnih zarada. Dostignuto je više od 81 % minimalne potrošačke korpe i to je ono što je u ovom trenutku moguće”, rekao je Mali.

Ponudom nisu zadovoljni predstavnici sindikata, koji traže da se minimalna plata usaglasi sa minimalnom potrošačkom korpom.

“Svaki put su slične priče, nismo se dogovorili, 14,3 % jeste najveće povećanje do sada, ali razlika sa minimalnom potrošačkom korpom sve veća i veća. Ona koju smo mi juče kupili koštala više od 50.000 dinara. Dogovor je da u istoj ravni budu minimalna zarada i korpa, ali taj minimum nije ispoštovan”, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Čedanka Andrić, predsednica UGS Nezavisnost, rekla je da ponuda Vlade nije beznačajna, ali i da nije dovoljna.

“Moraćemo da o ovome pričamo redovno, a ovo povećanje sada će biti anulirano već početkom godine”, rekla je Andrić.

Prema Zakonu o radu, poslednji rok da se SES dogovori oko minimalne cene rada je 15. septembar.

Izvor: Južne vesti

Tags
Back to top button