Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija – Bankar.rs
KOMPANIJESAVETI ZA POSAOSLIDER

Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija

Od početka godine, zaključno s julom, u Srbiju je uloženo oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 3,5 odsto niže u odnosu na isti period 2021. godine, koja je bila rekordna po prilivima stranih direktnih investicija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

U centralnoj banci ističu da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija, kao i da prema preliminarnim informacijama nije došlo do odlaganja investicija u ranije najavljene projekte.

„Struktura stranih direktnih investicija ostala je kako geografski tako i projektno diverzifikovana, a prema zvaničnim podacima za prvo tromesečje 2022. godine, najveći prilivi po osnovu SDI u Srbiju su došli iz Kine (234,4 miliona evra), Švajcarske (115,5 miliona evra), Velike Britanije (56,4 miliona evra) i Nemačke (56,4 miliona evra), pri čemu je oko 60 odsto ukupnih SDI bilo usmereno u razmenljive sektore. Kada govorimo o očekivanjima za celu godinu, NBS očekuje da će se pozitivni trendovi povodom pitanja priliva stranih direktnih investicija nastaviti i da će tokom 2022. godine biti uložen iznos približan onome iz rekordne 2021, kada je iznosio 3,863 milijarde evra“, kažu u NBS.

Prema proceni centralne banke, bruto fiksne investicije (koje uključuju i domaće privatne investicije) u ovoj godini, uprkos svim izazovima iz međunarodnog okruženja, zabeležiće brži realni rast u odnosu na ukupan BDP, čime će njihovo učešće u realnom BDP-u najverovatnije nastaviti da se približava vrednosti od 25 odsto, sa oko 16,5 odsto, koliko je iznosilo u 2013. i 2014. godini, odnosno pre investicionog ciklusa koji je započet 2015. godine.

Ivan Nikolić, viši stručni saradnik Ekonomskog instituta, kaže da su strane direktne investicije slične kao u istom periodu prošle godine, što je neverovatan rezultat.

„Videćemo kako će dalje ići, ali s obzirom na okolnosti, na rat u Ukrajini, krizu i veliku neizvesnost koja je zavladala među investitorima. Naravno uz činjenicu da su to ili nove grinfild investicije ili reinvestiranje postojeće dobiti, dakle širenje i dalje ulaganje onih koji su ovde, to je zaista za pohvalu. Nismo imali neku novu prodaju ili privatizaciju, da bismo po tom osnovu imali priliv već samo po osnovu širenja poslovanja onih koji su ovde i daljeg ulaganja. To je jako dobro i time možemo biti potpuno zadovoljni“, kaže Nikolić.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button