Građani uglavnom biraju najnižu osnovicu za samostalno uplaćivanje doprinosa za PIO – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEOsiguranjeSLIDERSVE VESTI

Građani uglavnom biraju najnižu osnovicu za samostalno uplaćivanje doprinosa za PIO

U slučaju da vam nedostaje radni staž ili nemate nikakvo osiguranje kojem bi vam donelo pravo na penziju kad za to dođe vreme, možete se sami uključiti u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema poslednjim podacima trenutno je u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO uključeno 20.824 lica.

Iz Fonda PIO za Biznis.rs kažu da staž osiguranja ostvaren po osnovu samostalne uplate doprinosa, predstavlja penzijski staž uz pomoć koga se ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Ovaj način osiguranja je uveden 2003. godine.

Od tada do danas oko 300.000 lica je koristilo ovaj vid obaveznog osiguranja, neko mesec dana, a neko 15 ili više godina.

Oni koji se jesu uključili u obavezno osiguranje i uplatili doprinose, ne mogu da traže povraćaj sredstava u slučaju da ostvare neka druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Sa druge strane, sigurno je da se isplati uključenje u obavezno osiguranje i samostalno plaćanje doprinosa, ako se time pre dobija penzija, nego da se čeka ispunjenje starosnih uslova.

Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno PIO osiguranje, možete izabrati jednu od 13 ponuđenih osnovica na koju se plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. U toku trajanja osiguranja odabrana osnovica se može na zahtev promeniti u višu ili nižu.

Naši sagovornici objašnjavaju da su osnovice određene u procentu od prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji u prethodnih 12 meseci, najniža je 35 odsto od tog iznosa dok je najviša 500 procenata.

“Doprinos se plaća po stopi od 25 odsto na odabranu osnovicu do 15. u svakom mesecu za prethodni mesec. U ovom momentu, najveći broj lica, tačnije 61 odsto opredeljeno je za doprinose na najnižu osnovicu osiguranja i oni, u 2022. godini, mesečno uplaćuju doprinose u iznosu 7.720 dinara. Istovremeno, devet lica je izabralo da uplaćuje doprinose na najvišu osnovicu, tako da njihove obaveze na mesečnom nivou iznose 110.285 dinara”, navode iz Fonda PIO.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju svi građani koji su van osiguranja kao što su nezaposleni, studenti, domaćice ili đaci, pod uslovom da su stariji od 15 godina, sa prebivalištem u Srbiji.

Iznos osnovica se određuje početkom svake kalendarske godine, a lica uključena u obavezno osiguranje su dužna da se sama informišu o novim iznosima u nadležnoj filijali ili preko sajta Fonda PIO.

Naši sagovornici navode da se svojstvo osiguranika stiče danom podnošenja zahteva. Takođe, iz Fonda PIO kažu da zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje se može podneti lično u Fondu PIO, putem pošte ili elektronski preko e-Šaltera.

Kako se isključiti iz osiguranja za PIO?

Ukoliko odlučite da više ne želite da uplaćujete doprinose morate podneti zahtev za prestanak osiguranja. Takođe, kad dođete u fazu da možete da ostvarite pravo na penziju, bilo starosnu ili invalidsku, podnošenje zahteva za ispunjenje ovog prava se ujedno smatra i zahtevom za prestanak svojstva osiguranika.

„Korisnici prava na naknadu i staž kod Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu da se uključe u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po članu 15. Ovo takođe važi za osobe koje nisu bile obavezno osigurane u nekom ranijem periodu“ navodi Fond PIO.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button