Devizne rezerve NBS na kraju jula iznosile više od 15 milijardi evra – Bankar.rs
DOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Devizne rezerve NBS na kraju jula iznosile više od 15 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula iznosile su 15,02 milijarde evra i bile su za 247,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 12,33 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 427,2 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali – upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 94,8 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (164,7 miliona evra), dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu (76,7 miliona evra), kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima (ukupno 60,8 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 miliona evra, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu (dolar je u julu ojačao prema evru za 2,5 odsto).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 1,06 milijardi evra i bio je za 148,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,3 milijarde evra, navodi se u saopštenju NBS.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,3 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Tags
Back to top button