Očekivana inflacija šest odsto na godišnjem nivou – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Očekivana inflacija šest odsto na godišnjem nivou

Kratkoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora u pogledu inflacije za godinu dana unapred, prema rezultatima anketa agencija Ipsos i Blumberg, nastavila su da se kreću oko nivoa od šest odsto.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora u junu beleže neznatan pad u odnosu na maj i iznose 5,9 odsto, objavila je Narodna banka Srbije, prenosi Tanjug. Na sličnom nivou su se kretala i inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz jula, koja iznose šest odsto.

U uslovima rastuće neizvesnosti i rasta tekuće inflacije, očekivanja predstavnika privrede u pogledu inflacije za godinu dana unapred zabeležila su u junu blago povećanje u odnosu na maj i našla se na nivou od sedam odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja i ista kao u prethodnoj anketi.

Predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju za dve godine unapred na nivou od četiri odsto, za tri godine unapred na nivou od 3,5 odsto, dok srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve godine unapred i četiri odsto za tri godine unapred.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja za dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Izvor: Politika.rs

Tags
Back to top button