Kriptovalute ili hartije od vrednosti? Pokrenuta istraga protiv vodeće globalne mreže – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kriptovalute ili hartije od vrednosti? Pokrenuta istraga protiv vodeće globalne mreže

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) sprovodi istragu o tome da li je kripto berza Coinbase Global, Inc. nepropisno dozvolila Amerikancima da trguju digitalnom imovinom, koja je trebalo da bude registrovana kao hartije od vrednosti.

Portparol Coinbase-a je, u odgovoru na upit Rojtersa, naveo da kompanija ne listira hartije od vrednosti na svojoj platformi, dok je šef njene pravne službe, Pol Greval, rekao da će rado sarađivati sa SEC-om po tom pitanju.

– Uvereni smo da naš rigorozni proces kontrole – proces koji je SEC već proverio – drži hartije od vrednosti van naše platforme – dodao je Greval.

Agencija Blumberg, koja je prva izvestila o ovoj istrazi pozivajući se na dva pouzdana izvora, navela je da se kontrola SEC-a pojačala otkako je Coinbase proširio broj tokena koje nudi za trgovanje.

U prvom slučaju insajderske trgovine kriptovalutama, američki tužioci su optužili Išana Vahija, bivšeg menadžera proizvoda u kompaniji, za deljenje poverljivih informacija o predstojećim objavama novih kriptovaluta koje će ponuditi korisnicima da njima trguju putem platforme.

U građanskim tužbama vezanim za to, SEC je naveo da su Vahijev brat, Nihil Vahi, i njihov prijatelj, Samer Ramani, kupili i prodali najmanje 25 kripto sredstva ostvarivši profit, od čega je SEC devet identifikovao kao hartije od vrednosti. SEC je u to vreme odbio da potvrdi da li će u žalbi tražiti akciju protiv Coinbase-a, zbog listiranja tokena koji se smatraju hartijama od vrednosti.

Ova platforma za kriptovalute je ranije zatražila od SEC-a da razvije pravila za funkcionisanje imovine digitalnih hartija od vrednosti.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button