Da li će Nemačka spašavati svog najvećeg uvoznika ruskog gasa? – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEKOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Da li će Nemačka spašavati svog najvećeg uvoznika ruskog gasa?

Nemačka vlada je pod rastućim pritiskom da obezbedi još novca za spas Unipera, najvećeg domaćeg uvoznika ruskog gasa, koji je već povukao svih dve milijarde evra iz linije koju je otvorila državna razvojna banka KfW.

Uniper je kreditnu liniju sa KfW ugovorio u januaru, kada je još samo jačala pretnja rata u Ukrajini i turbulencija na tržištu energenata. Dve strane su krajem marta preventivno produžile stendbaj kredit do kraja aprila 2023.

Kada su Rusija i Gazprom prošlog meseca prvo smanjile, a od 11. jula – barem formalno zbog remonta gasovoda Severni tok 1 – i potupno zaustavili isporuku gasa, Uniper se munjevito uleteo u probleme.

Naime, za ugovorenu isporuku svojim potrošačima, Uniper gas sada mora da nabavlja i znatno više plaća na globalnom tržištu. Šef koncerna Diter Maubah je rekao da dnevni gubitak zalazi u dvocifren milionski iznos.

Povrh toga, Uniper je počeo da crpi gas iz skladišta da uopšte pokrije ugovorenu tražnju.

Nemačka vlada radi na paketu za spašavanje koncerna. Predsednik radničkog saveta Unipera Harald Zegac upozorava da vremena nema.

„Uniper očigledno ne može nedeljama da čeka, pomoć mora da stigne u roku od nekoliko dana“, rekao je Zegac u ponedeljak.

Kako ta pomoć treba ili može da izgleda za sada je nejasno. Većinski vlasnik Unipera, finski Fortum, zahteva restrukturiranje, dok u Uniperu žele da vlada uđe u vlasništvo, tražeći pritom još novca od KfW.

Fortum, čiji je većinski vlasnik finska vlada, u Uniperu drži 78 odsto kapitala. Vlada u Helsinikiju je odmah saopštila da neće učestvovati ni u kakvim finansijskim merama spasavanja Unipera.

Izvor: Bonitet

Tags
Back to top button