Rade Rakočević: Šta nam sada pokazuje berza, kakva će nam biti 2023. – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Rade Rakočević: Šta nam sada pokazuje berza, kakva će nam biti 2023.

Rade Rakočević, preduzetnik i investitor, Društvo za investiranje Senzal Capital, kaže da se Srbija trenutno, kao i sve svetske privrede nalazi u jednom vrlo izazovnom periodu, pa uzimajući u obzir sve faktore, prognoza za 2023 godinu uopšte nije pozitivna.

“Sve je sada došlo na naplatu…Novac je postajao sve jeftiniji i desilo se ono što se dešavalo u dalekoj istoriji, da posle perioda velikog rasta dođe do korekcije na tržištima… Preko 30 godina se bavim berzom, nezapamćeno je da su se svi mogući faktori sklopili. Ovo je ono što se zove “Perfect Storm” – kaže naš sagovornik.

Uzroci koji su predhodili situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, prema mišljenju dugogodišnjeg berzanskog stručnjaka bili su najpre iznenadna pandemija korona virusa, koja je poremetila mnoge grane poslovanja. Nakon toga inflacija koja je usledila kao logičana posledica zbog pokušaja država da finansiraju pad zatvorenih ekonomija.

“I kao da sve to nije bilo dovoljno”, kao poslednji udarac na ekonomiju bio je skob između Rusije i Ukrajine, koji je dodatno podstakao promenu cene akcija, obveznica, nafte i gasa, kao i drugih životnih dobara. Uzimajući u obzir vreme i mere koje će biti potrebne za oporavak od svega toga, naš sagovornik tvrdi da nam sledi težak period.

– Prognoza za drugu polovinu 2022 i za 2023 godinu uopšte nije pozitivna. Mislim da nas čeka još skuplji novac, još će biti velikog poskupljenja referentnih kamatnih stopa od centralnih banaka širom sveta, uključujući i Narodnu banku Srbije. Mislim da će doći i do velikog otpuštanja, što sada rade velike svetske kompanije… Ono što je realnost da će srpska privreda ući u stanje stagflacije, što je najgora i teško izlečiva priča – kaže naš sagovornik.

Očekivanja našeg stručnjaka da dođe do usporavanja inflacije su u prvom kvartalu naredne godine ali pod uslovom da nam se ponovo ne vrati korona. Šta još kaže Rade Rakočević na ovu temu, pogledajte u videu koji je u nastavku.

(Blic)

Tags
Back to top button