Procureli podaci o Uberu: Kako su mu najviši političari tajno pomagali – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Procureli podaci o Uberu: Kako su mu najviši političari tajno pomagali

Hiljade procurelih datoteka razotkrilo je kako se kompanija Uber udvarala najvišim političarima i koliko je daleko išla nastojeći da se nametne u postojećoj taksi industriji, prenosi BBC.

Oni detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od čelnika poput današnjeg francuskog predsednika Emanuela Makrona i bivše evropske komesarke Nili Kros. Velika količina poverljivih fajlova otkrila je kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tokom agresivne globalne ekspanzije. Takođe, otkrivaju kako je Uber pokušao da obezbedi podršku udvaranjem premijerima, predsednicima, bogatašima, medijima, dodaje BBC.

Fajlovi pokazuju i kako je bivši šef ove firme lično naredio korišćenje daljinskog gašenja mašina (kill switch) kako bi sprečio policiju da pristupi računarima. Firma na sve to kaže da njeno „prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrednostima“ i da je danas „drugačija kompanija“.

Datoteke Ubera čini više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 elektronskih poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017.

Ti su zapisi procureli su u britanski Gardijan i podeljeni su s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama. Oni po prvi put otkrivaju kako je lobiranje i odnosi s javnošću vredno 90 miliona dolara godišnje regrutovalo prijateljske političare da pomognu u kampanji kojoj je cilj bio ometanje evropske taksi industrije.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali po prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber otišao u postizanju svojih ciljeva.

Dok su francuski taksisti organizovali ponekad nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, tadašnji ministar ekonomije Makron, sada predsednik, bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Trevisom Kalanikom i rekao mu je da će reformisati zakone u korist firme, prenosi BBC. Makron je video Uber kao izvor rasta i zapošljavanja, te je hteo da mu pomogne.

Fajlovi pokazuju kako je bivša komesarka za digitalizaciju Nili Kros, jedna od najviših zvaničnica Brisela, bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka svog mandata. Zatim je potajno lobirala za firmu, potencijalno kršeći etička pravila EU.

U to vreme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih firmi na svetu, već i jedna od najkontroverznijih, koju su pratili sudski procesi, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandali oko krađe podataka.

Na kraju je deoničarima bilo dosta i tadašnji šef Trevis Kalanik morao je 2017. da ode.

Uber kaže da je njegova zamena Dara Hosrovšahi „imao zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera“ i da je „instalirao rigorozne kontrole i usklađenost potrebne za rad Ubera kao javne kompanije“.

Izvor: N1

Tags
Back to top button