Da li će u Srbiji doći do pojeftinjenja nekretnina – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Da li će u Srbiji doći do pojeftinjenja nekretnina

Na svetskom tržištu poslednje dve nedelje primetan je veliki pad cene rude gvožđa, koja, prema podacima sa sajta Tradingeconomics, košta 117 dolara po toni, a 8. juna koštala je je 142,4 dolara za istu količinu.

Kako je zbog pandemije, ali i ukrajinske krize bilo velikih skokova cena rude gvožđa, odnosno čelika, to se osetilo i u Srbiji, zbog čega je, između ostalog, došlo i do skoka cena nekretnina u novogradnji.

Sada kada se na globalnom nivou dešava pojeftinjenje, potražili smo odgovore od stručnjaka da li ćemo konačno osetiti i pad cene kvadrata u Srbiji. Međutim, oni sa kojima je razgovarano nisu optimistični po tom pitanju i mišljenja su da bi trebalo da budemo srećni ako cene budu stagnirale.

Davorka Tasić, licencirani agent za nekretnine, kaže da se pojeftinjenje na ovom tržištu zasad ne može očekivati

– Oni koji sada zidaju već su materijale nabavili po visokim cenama, pa se za one novogradnje koje su sada u toku ne mogu očekivati niže cene. U budućnosti, neko ko sada kupuje materijale i po tome kalkuliše troškove, može da snizi cene. Trenutno je primetna stagnacija cena, a budućnost se ne može predvideti, kao ni kretanje cena tih repromaterijala. Svakako, cene neće skoro padati, barem sigurno ne šest meseci, posebno zato što je euroribor u skoku prvi put posle osam godina, zbog čega će poskupeti kamate na kredite. To će mnoge obeshrabriti da podignu stambeni kredit ako su planirali – kaže Tasić i dodaje da će tražnja za nekretninama svakako biti smanjena, pa to možda i može da utiče na cenu nekretnina.

Cene lakše idu naviše nego naniže

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da ima šansi za pojeftinjenjem, s tim što u tome postoji jedna začkoljica.

– Skočile su i cene nafte, plastike, boja, šrafova, svega, kao i cena radne snage… Nije stan samo gvožđe. U njegovu cenu ulaze i keramika, parket, papirologija, dozvole. Tako 25 odsto ide, na primer, na plac i papire, 15 odsto za završne radove i slično…

Izvor: Kurir

Tags
Back to top button