Francuska najavila preuzimanje celog EDF, ulagaće u nuklearke – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Francuska najavila preuzimanje celog EDF, ulagaće u nuklearke

Francuska vlada planira u potpunosti da nacionalizuje proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je premijerka Elisabet Borne.

„Potvrđujem vam danas da država namerava da kontroliše 100 odsto EDF-ovog kapitala“, izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, skicirajući prioritete nove manjinske vlade.

Mogućnost prelaza EDF-a u državne ruke nagovestio je ove godine predsednik Emanuel Makron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.

Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizovati posebnim zakonom ili otkupom udela manjinskih deoničara niti je navela konkretan datum, napominje Reuters.

Država je trenutno vlasnik 84 odsto udela u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji i probijanjem finansijske konstrukcije.

Probleme joj zadaje i korozija na ‘starim’ nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena da ugasi.

I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora da prodaje struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cena.

U EDF-u procenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi evra. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde evra. Procenjuju istovremeno da će im dug ove godine porasti 40 odsto i premašiti 61 milijardu evra.

Izvor: SEEbiz

 

Tags
Back to top button