Nepredvidivo tržište gasa, MWh sve skuplji – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nepredvidivo tržište gasa, MWh sve skuplji

Cena nafte je u padu, barel je oko 100 dolara, što je 15 odsto manje nego prošle sedmice, dok je cena gasa zadržala visok nivo i premašuje 1.700 dolara, a struja sve skuplja. Da energetska kriza ne popušta potvrđuje i činjenica da se Brisel ne odriče ni gasa, ni nuklearki – to je zelena energija – potvrdio je i Evropski parlament.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da se ulažu veliki napori da naša zemlja pregura zimu, a najviše problema ima sa obezbeđivanjem goriva. Energetska situacija u Evropi sve je teža. Tržište gasa je nepredvidivo i po ceni i po pitanju snabdevanja, a prema oceni Vučića biće i višestruko skuplji nego sada, pa moramo na vreme da se obezbedimo, prenosi RTS.

„Primera radi, cena od 4.000 dolara za četiri meseca tokom zime, to je prosečno po 15 miliona kubnih metara gasa, što je šest milijardi evra. Dakle, skoro polovina budžeta Republike Srbije je potrebna za kupovinu samo za četiri meseca gasa po berzanskim cenama, a pritom su to smanjena očekivanja koliko će stvarna cena gasa da bude. Zato vam govorim o ludilu koje nas čeka“, upozorio je predsednik Srbije.

Najveći izazov je, kako kaže, obezbediti dovoljne količine benzina i dizela, pa je zato država privremeno zabranila njihov izvoz. Za ugalj je najteže naći transport, struju je teško unapred ugovoriti, a megvat sat (MWh) je sve skuplji, premašuje 360 evra.

„Realna tržišna cena, a danas smo na jedistvenom evropskom tržištu električne energije, devet puta je veća od onog što mi plaćamo. Ako povećamo cenu struje, to će biti težak udar na budžet građana. Povećanje od šest do osam odsto nije strašno, ali to malo znači, gotovo ništa. Ako povećate za 100 odsto cenu struje, to sirotinja ne može da plati, inflacija ode u nebesa. A dizel neće niko da uveze, jer su niske cene, nisu tržišne, jer ih mi kontrolišemo, a ne možemo da ih pustimo zbog inflacije, bukvalno katastrofa kako god da okrenete, i to izdržavamo finansijski“, objašnjava Vučić.

Posle remonta Severnog toka, ministri energetike EU će 26. jula razmatrati situciju sa gasom kako bi popunili skladišta. Brisel je potvrdio da 12 članica već ima problema sa snabdevanjem i da EU mora biti spremna i za potpuni prekid dotoka ruskog gasa.

„Komisija radi na evropskom planu za vanredne situacije. Mi ćemo taj plan i predstaviti do sredine jula. Države članice imaju nacionalne planove za vanredne situacije. To je dobro, ali mislim da nam je potrebna evropska saradnja, odnosno zajednička akcija svih 27 članica. Moramo da obezbedimo da, u slučaju potpunog poremećaja, gas teče tamo gde je najpotrebniji“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen).

Zbog gasa, Austrija je održala i vanrednu sednicu Nacionalnog saveta za bezbednost. Uveli su strateške rezerve tog energenta i pricip „koristi ili gubiš“ skladišta koja se ne napune. Ruski Gazprom prvi je na udaru za oduzimanje skladišta ako ne napuni svoju polovinu kapaciteta.

Izvor: Biznis.rs

 

Tags
Back to top button