Srbija uvećava rezerve zlata, a kupuje ga od “svojih” Kineza – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Srbija uvećava rezerve zlata, a kupuje ga od “svojih” Kineza

Kompanija Zijin Copper Serbia za tri i po godine prodala je Narodnoj banci Srbije 5,74 tone zlata, saopštila je kompanija.

Ta količina zlata proizvedena je u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji koja od 18. decembra 2018, kada je kineski Zijin zaključio ugovor o strateškom partnerstvu sa državom Srbijom i preuzeo 63 odsto vlasništva nad nekadašnjim RTB-om Bor, posluje u sastavu kompanije Zijin Copper Serbia.

Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najprije da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Zijin Copper Serbia mogla bi da traži dozvolu za izvoz.

To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji.

Prema poslednjim podacima Svjetskog saveta za zlato, Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima centralne banke.

Malo je, međutim, onih koji znaju da je gotovo sva količina “žutog blaga”, koja ovu zemlju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena u Zijin Copper Serbia.

Samo za šest meseci ove godine proizvedeno je, prodato i Narodnoj banci isporučeno čak 852 kilograma zlata, navodi Zijin, prenosi Tanjug.

Na drugom mestu na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, slede Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata.

Na posednjem mjestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi 100 rangiranih zemalja.

Tags
Back to top button