Evro pao na NAJNIŽI NIVO naspram dolara u gotovo 20 godina – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Evro pao na NAJNIŽI NIVO naspram dolara u gotovo 20 godina

Vrednost evra je pala na najniži nivo naspram američkog dolara, na 1,0306 dolara za jedan evro. Valuta je pogođena tenzijama zbog energenata u Evropi i snagom američke valute, koja profitira od agresivnije politike američke Centralne banke (Fed).

Oko 11.50 po srednjeevropskom vremenu dolar je dobio 1,12 posto i evro je vredeo 1,0305 dolara.

“Rastuća strahovanja o recesiji utiču na smanjenje vrednosti evra, dok dolar skače”, komentarisala je analitičarka u Siti indeksu Fiona Činkorta.

U menjačnicama se računa na to da će američki Fed nastaviti da podiže kamatne stope agresivno da bi obuzdao inflaciju, rekla je ona.

Podaci o poslovnoj aktivnosti objavljeni danas u Evropi ukazuju na rizik od usporavanja rasta na kraju drugog tromesečja, dodala je.

Pored toga ekonomska aktivnost u evrozoni je jako usporila u junu u privatnom sektoru. Nalazi se na najnižem nivou u poslednjih 16 meseci, prema jednom indikatoru na osnovu anketa firmi koji objavljuje S&P global.

Evro je u užasnoj situaciji

Drugi analitičar Nil Vilson ocenjuje da recesija izgleda neizbežna u zemljama evrozone.

“Evro je u očajnoj situaciji. Ukoliko se Evropska centralna banka ne trgne, uskoro bi mogao da se izjednači sa dolarom”, rekao je on.

Energetska kriza takodje pritiska evropsku valutu.

Analitičar u firmi Enerdži Aspekts u izveštaju kaže da jaka povećanja cena gasa i struje nose veliki rizik da bi ekonomija EU mogla da udje u recesiju ranije nego što se predvidja.

Postoji istovremeni rizik od nestašica energenata s jedne strane i smanjenja kupovne moći domaćinstava zbog cene energenata što smanjuje tražnju sa druge, rekao je analitičar iz Vestern juniona.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button