Traže otkupnu cenu pšenice od 50 dinara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Traže otkupnu cenu pšenice od 50 dinara

Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su znatno poskupeli proizvodni troškovi, saopštila su udruženja “Pančevački ratari”, “Agrarni forum” i “Građanska neposlušnost” – Dolovo.

„Tražimo da država konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo, što podrazumeva određivanje zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve, odnosno 10 odsto roda svake proizvodne godine“, navode udruženja.

Ocenjuju i da „država koja je sama prihvatila pravac evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica, naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod“.

U cilju konkurentnosti poljoprivrednika Srbije sa evropskim farmerima, oni traže da se vrate osnovni podsticaji, odnosno subvencije po hektaru u iznosu od 200 evra.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button