Radnici Fijata tvrde da su pregovori propali, Vlada negira – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Radnici Fijata tvrde da su pregovori propali, Vlada negira

Pregovori radnika kragujevačkog Fijata i Vlade Srbije, manjinskog vlasnika fabrike u Kragujevcu su iz “pat pozicije” postali propali, saznaje N1 od predstavnika radnika. Iz Vlade za Tanjug kažu da pregovori nisu prekiniti, niti propali.

„Zvali su nas iz vlade (Mladen) i rekli da ne mogu da nam daju ni jednu ponudu jer traje izjašnjavanje radnika u Fijatu, do utorka. Oni ne žele da ugroze projekat Fijata i da im ne ode Fijat. Ja sam mu rekao „vi nas puštate niz vodu“. Rekli su nam da sve zavisi od štrajka koji smo mi najavili za petak. To su juče u Beogradu bili naši poslednji pregovori u okviru radne grupe“, kaže za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata i član Radne grupe o rešavanju socijalnog programa za radnike Fijata.

Milojević naglašava da od petka kreće ono što su radnici najavljivali dugo, ukoliko pregovori propadnu.

“Pustili su nas niz vodu, zato sutra u 12 časova okupljamo se svi radnici Fijata ispred zgrade Skupštine grada Kragujevca, da im pokažemo našu snagu i nateramo da nam ispune šta smo tražili”, zaključuje za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata i član Radne grupe o rešavanju socijalnog programa za radnike Fijata.

Milojević je kazao da su predstavnici radne grupe kazali da ne mogu da daju radnicima ni jednu ponudu dok se zaposleni u Fijatu još izjašnjavaju o ponudi za rad u inostranstvo, što on smatra izgovorom države.

„Što se nas tiče, za nas radna grupa više ne postoji. Imamo svoje zahteve i tražimo da se ispune u celosti, ne pregovaramo više ni oko čega“, rekao je Milojević za N1.

Kazao je da će radnici predočiti zahteve premijerki Ani Brnabić i najavljuje mogućnost radikalizacije protesta, blokade institucija i puteva.

Vlada: Pregovori sa radnicima nisu propali

Pregovori Vlade Srbije i radnika Fijata o njihovom statusu nisu propali, niti prekinuti, ali mogu da budu ozbiljno narušeni ukoliko predstavnici sindikata i radnika prekrše inicijalni dogovor i započnu protest, rečeno je Tanjugu u Vladi.

“Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija ‘Fijat’ završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu”, navode u Vladi.

Podsećaju da je rok za prijavu radnika za rad u inostranstvu produžen do ponedeljka, 20. juna. Kako je rečeno Tanjugu, Vlada Srbije će nakon isteka tog roka izaći sa predlogom.

Izvor: N1

Tags
Back to top button