Svi možemo da pokrenemo Startap – jedino što ne smeš je da ne probaš – Bankar.rs
SVE VESTI

Svi možemo da pokrenemo Startap – jedino što ne smeš je da ne probaš

Drugi dan Samita žena lidera regiona pokrenuo je pitanje osnivanja ženskih startapa, NFT i blokčejn tehnologije, budućnosti interneta, a govorilo se i o vidljivosti žena u medijima

Drugi dan Samita žena lidera na Fruškoj gori na kome prisustvuje preko 200 žena iz celog regiona i preko 50 vrhunskih predavača sa  temom Future is Now, bio je posvećen razvoju ženske startap zajednice, budućnosti interneta, izazovima i prednostima koje nam donosi nova blokčejn tehnologija i NFT.

Na kraju drugog dana, Danijela Golić, osnivač Samita žena lidera, osvrnula se na njegovu ulogu:

Samit žena lidera pokrenut je u cilju međusobnog osnaživanja žena i razmene znanja i iskustava sa vrhunskim predavačima iz različitih oblasti.

Ovogodišnji Samit bio je prilika da se žene u biznisu upoznaju sa najnovijim trendovima u poslovanju i međusobno povežu u cilju stvaranja boljih uslova za svoj profesionalni razvoj i doprinos napretku čitavog društva i sigurna sam da je našim učesnicama doneo brojne nove ideje koje će u budućnosti uspešno realizovati”, ističe Danijela Golić, osnivač Samita žena lidera

Nataša Škrbic ispred Inicijative Digitalna Srbija je podelila svoje utiske nakon panela o ženskim startapovima:

“Drago mi je što smo na ovogodišnjem Samitu razgovarali o načinima na koje učesnice mogu da se uključe u domaći startap ekosistem, o anđeoskom investiranju i tome kako svaka iskusna osoba koja postane investitor može da doprinese mladim startapima, ali i šta rad sa startapima može da donese svakom investitoru. Bila je ovo prilika da čujemo raznovrsne startap osnivačice na njihovom putu ka globalnom uspehu i saznamo koji su bili prvi koraci, svakodnevni izazovi i male pobede, kako za njih lično tako i za njihove startape.”

Nataša Popović, osnivač platforme Think NFT podelila je svoje znanje o najnovijim tehnologijama i objasnila pojam NFT-a koji je u žiži interesovanja celog sveta:

“NFT Digitalna imovina je sve što postoji u digitalnom formatu i ima autorsko pravo (pravo na kopiranje, umnožavanje, reprodukciju, itd), a proistekla je kao jedan od poizvoda jedinstvene blokčejn tehnologije. Upravo ova prava vezana za posedovanje, pristup i prenos jesu podaci koji su zapisani i koji se čuvaju kao NFT.

NFT kao jedinstvena virtuelna valuta može poprimiti oblik slika, filmova, muzike ili bilo koje druge vrste digitalne produkcije, a ovaj jedinstveni komad digitalnog sadržaja možete kupiti, čuvati ili prodati”.

Popović je dodala da NFT ima potencijal da promeni način na koji konzumiramo sadržaj, način na koji zarađujemo, ali i trošimo novac, kako dokazujemo svoj identitet, kako se oblačimo pa

čak i to kako ćemo provoditi većinu svog vremena i istakla da nam on itekako može pomoći u razvoju svakog našeg biznisa.

Na Samitu se razvila dinamična diskusija na temu interneta budućnosti WEB 3.0.

“Internet kakav nam je poznat poslednjih trideset godina je dostigao svoje limite. Promene društvenih okolnosti i promena fokusa po pitanju privatnosti, transparentnosti, efikasnosti i decentralizacije, utiče i na potrebe za promenama unutar samog interneta.

Rešenje se nalazi u blokčejn tehnologiji koja donosi revoluciju na polju stvaranja i razmene vrednosti i postaje neophodni činilac savremenog poslovanja, ali i života. Decentralizacijom interneta otvaraju se nove prilike za razvoj i širenje svih aspekata biznisa”, zaključila je Popović.

Neke od cenjenih učesnica i govornica na trećem Samitu žena lidera bile su: Jelene Milenković – Orlić, pomoćnica ministra za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija; Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopavnosti; Ana Divac – suosnivač Fondacije Ana i Vlade Divac; Marija Ilić – predsednica upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije; Tanja Kuzman, PWC – Direktorka za digitalna rešenja, Start Up i inovacije; Katarina Subotić, Izvršni direktor za prodaju Telekom Srbija; Irina Nišavić, Menadžerka eksterene komunikacije u Microsoft Razvojnom centru Srbija; Manja Bogićević osnivač i izvršni direktor Kagera Ai; Dušica Lukić, suosnivač i menadžer proizvoda Joberty;  Diana Gligorijević – suosnivač Telegroup sistema, Nataša Škrbic iz Inicijative Digitalna Srbija … kao i mnoge druge.

Među specijalnim gostima bio je i član Kuće slavnih, jedan od naših najboljih odbojkaša – Vladimir Grbić koji je učestvovao na panelu sa džentlmenima.

Među brojnim atraktivnim temama koje su pokrenute bile su: inovativne metode finansiranja poput “Biznis anđela” i načinu na koji mogu da finansiraju kompanije koje vode žene; upoznali smo se sa pojmom NFT-a; govorili o uspešnom rukovođenju ali i važnoj ulozi medija u promociji ženskog preduzetništva i kako oni doprinose i pružaju podršku ženskom stvaralaštvu.

Izvor: Nedeljnik

Tags
Back to top button