Mađarska uvodi porez na biznise koji ostvaruju “ekstra profit” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mađarska uvodi porez na biznise koji ostvaruju “ekstra profit”

Nedavno reizabrana mađarska vlada objavila je nove sektorske poreze za 2022. i 2023. kao odgovor na poteškoće izazvane ratom u Ukrajini i povećanim cenama sirovina, objavila je globalna advokatska kancelarija za korporativno pravo CMS.

Banke bi morale da plate dodatni porez na svoju kamatnu maržu.

Vlada premijera Viktora Orbana će utrostručiti iznos naknade za rudarstvo koju plaćaju kompanije koje se bave vađenjem nafte i prirodnog gasa, a takođe će se promeniti način obračuna tantijema.

Deo profita na maržama biće predmet dodatnog poreza. Veći porezi biće naplaćeni proizvođačima bioetanola i biogoriva.

U maloprodajnom sektoru, poreske stope koje se primenjuju u dva najviša poreska razreda će se povećati: sa 2,7 odsto na 4,1 odsto za poreske obveznike iznad 100 milijardi HUF (oko 250 miliona evra) neto prihoda od prodaje i sa 0,4 odsto na 1 odsto za poreske obveznike u grupi od 30 do 100 milijardi forinti neto prihoda od prodaje.

Uveo bi se takođe novi porez na promet na roming, internet i kablovsku TV saobraćaj. Detalji tek treba da budu finalizovani.

Kad je reč o avio kompanijama, naknade će biti naplaćene pružaocima zemaljskih usluga. Ove dodatne naknade (otprilike 10-15 evra po putovanju) indirektno će snositi putnici.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button