Lučić: Šta sam naučio o poslovnim partnerstvima pomažući da se napravi „Srbija 2.0“ – Bankar.rs
SVE VESTI

Lučić: Šta sam naučio o poslovnim partnerstvima pomažući da se napravi „Srbija 2.0“

Tokom prethodnih godina, Srbija je prošla digitalnu transformaciju kako bi mogla da stoji rame uz rame sa najrazvijenijim svetskim ekonomijama. Kao deo ove promene, moja kompanije se fokusirala na digitalnu transformaciju poslovanja. To je vođeno mojim čvrstim uverenjem da digitalne usluge i infrastruktura svetske klase mogu da transformišu srpsko poslovno okruženje i pomognu u izgradnji digitalnog društva za milione ljudi, stvarajući Srbiju 2.0.

Dok se prisećam kako smo stigli dovde, zaključujem da transformacija u Srbiju 2.0 može jedino biti realizovana kroz partnerstva sa uglednim organizacijama širom sveta. Ovo je važan deo strategije i težnje moje zemlje da evoluira i kao lokalni lider i kao globalni igrač. Verujem da je za globalne telekom operatere ključno da se uključe u digitalnu transformaciju. Mnogo smo naučili na našem putu i ​​želim da iskoristim ovu priliku da podelim neka od naših iskustava.

Finansiranje i pronalaženje eksperata za stvaranje Srbije 2.0

Digitalizacija je ključna ne samo za strateški rast moje kompanije, već i za stvaranje Srbije 2.0, gde napredne digitalne usluge postaju integrisane u infrastrukturu naše zemlje. Podrazumeva se da digitalizacija zahteva ulaganja. Kada je u pitanju finansiranje, postoji mnogo opcija, ali naš proces donošenja odluka daje prioritet partnerstvu sa organizacijama koje su u potpunosti usklađene sa našim ciljevima i koje imaju jake rezultate u našem regionu.

Finansiranje je samo jedan važan deo transformacije u Srbiju 2.0; pronalaženje prave ekspertize je takođe od vitalnog značaja. Priznajemo da možemo mnogo naučiti od stručnih partnera širom sveta koji su se već susreli i rešili izazove sa kojima se suočavamo u konkurentnom sektoru telekomunikacija. Takvi izazovi uključuju zadržavanje kupaca, nadogradnju digitalne infrastrukture i nabavku. Stoga tražimo lidere koji imaju iskustvo iz prve ruke i svetske klase u domenu telekomunikacija, kao i mogućnosti nabavke i infrastrukture izvan naše sfere. Prilikom procene potencijalnih partnera za sopstveno poslovanje, ključna karakteristike koje uzimamo u razmatranje treba da uključuju povećanje operativne efikasnosti, optimizaciju troškova i poboljšanje korisničkog iskustva.

Sadržaj je i dalje kralj

Infrastruktura je samo deo digitalnog iskustva; jednako važna za telekomunikacione kompanije poput moje je isporuka premijum sadržaja cenjenim pretplatnicima. Imajući ovo u vidu, moja kompanija traži partnere za sadržaj svetske klase koji bi našim pretplatnicima omogućili pristup atraktivnom, visokokvalitetnom sportskom i informativnom programu na našim kanalima.

Planiramo održivi rast, sticanje i zadržavanje kupaca kroz kontinuirano stvaranje vrednosti za naše pretplatnike. Sva naša nabavka sadržaja je podržana tržišno zasnovanim poslovnim planiranjem i povratom ulaganja. Telekomunikacione kompanije koje imaju za cilj održivi rast, sticanje i zadržavanje korisnika mogu imati koristi od sličnog pristupa.

U budućnosti, možda ćemo odlučiti da ulažemo više u određenu kategoriju, kao što je vrhunska sportska zabava, što će poboljšati našu ukupnu strategiju jačanja brenda. Dobijamo kumulativne koristi od stvaranja vrednosti u svim kategorijama, a naša strategija sadržaja se pokazala efikasnom u smislu sticanja pretplatnika. Nadam se da će ovo biti od interesa za druge telekomunikacione kompanije koje žele da ostvare slične ciljeve. Na kraju krajeva, kupci traže vrhunski sadržaj, a partnerstvom sa onima koji pružaju najbolje, mi pružamo upravo to i nastavićemo da to činimo.

 

Faktori koje treba uzeti u obzir pri stvaranju transformativnih partnerstava

Kada moja kompanija donosi odluke u vezi sa potencijalnim partnerima na nivou upravnog odbora, uvek počinjemo ponovnim razmatranjem naših strateških i komercijalnih ciljeva. Pitamo da li su naši strateški interesi usklađeni sa interesima naših budućih partnera. Takvo usklađivanje nas ohrabruje da zaista možemo da sarađujemo u duhu međusobnog poverenja u pravcu transformacionog cilja u koji svi verujemo. Naš uspeh zavisi od stručnosti i uvek možemo da učimo od drugih. Konačno, priznajemo da put do uspeha može biti dug, tako da ulazimo u dugoročna partnerstva kako bismo bili sigurni da ćemo ostvariti svoje ciljeve.

Budućnost Srbije 2.0

Moja kompanija vidi digitalne mogućnosti kao ključni deo održivije budućnosti srpske privrede i društva. Značajna partnerstva sa globalnim liderima su nam pomogla da postignemo revolucionarnu transformaciju i rast poput kompanija svetske klase. Uvereni smo da smo se opredelili za pravu strategiju razvoja partnerstava. Očekujemo da će nam ovo dobro poslužiti jer igramo svoju ulogu u stvaranju Srbije 2.0 čija privreda odgovara 21. veku. Nadam se da će ova iskustva pomoći u informisanju vaše kompanije na putu transformacije.

Vladimir Lučić, Generalni direktor Telekom Srbija grupe

Izvor: Forbes

 

Tags
Back to top button