OMV ugovorom vezan za Gazprom do 2040. godine – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

OMV ugovorom vezan za Gazprom do 2040. godine

Austrijski naftni koncern OMV vezan je ugovorom s Gazpromom do 2040. godine, koji propisuje obavezu plaćanja – iako više ne želi ništa da uvozi – pa embargo na ruski gas ovu firmu može skupo da košta.

Pre četiri godine u palati Hofburg u Beču svečano je proslavljena 50. godišnjica isporuke ruskog gasa Austriji. I OMV je tu ceremoniju iskoristio da produži ugovor o kupovini ruskog gasa do 2040. godine. Tada je dogovorena isporuka od šest milijardi kubika godišnje, što je prema sadašnjoj ceni oko šest milijardi eura.

Pre dve godine, OMV je potpisao ugovor o istom iznosu za potrošače u Nemačkoj, ovaj put do 2032. godine.

U oba slučaja radi se o sporazumu pod međunarodno uobičajenim uslovima „uzmi ili plati“. To znači da se firma obvezala da plati iako ne želi da uzima gas.

Kako OMV do tada nije sklapao tako dugoročne ugovore s Gazpromom, dobio je dobru cenu.

Sada je OMV, u čijoj vlasničkoj strukturi država Austrija učestvuje s 31 odsto, suočen s problemom, jer EU želi iz političkih razloga potpuno da odustane od uvoza ruskog gasa do 2027. godine.

Novi direktor OMV-a Alfred Štern ranije je istakao da se ti ugovori ne mogu lako raskinuti.

Parlamentarna stranka NEOS postavila je pitanje Ministarstvu finansija kako bi se utvrdila opasnost od dogovora s Gazpromom o OMV-u, budući da se procenjuje da bi raskid ugovora mogao skupo da košta taj koncern.

 

Tags
Back to top button