Wall Street: Deonice tehnoloških divova porasle, banaka pale – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Wall Street: Deonice tehnoloških divova porasle, banaka pale

Dow Jones indeks juče je na Wall Streetu pao, dok su S&P 500 i Nasdaq porasli nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer se ulagači plaše da će zbog previsoke inflacije Fed agresivno povećati kamate.

Dow Jones oslabio je 84 boda ili 0,26 odsto, na 32.160 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 odsto, na 4.001 bod, a Nasdaq indeks 0,98 odsto, na 11.737 bodova.

Nakon oštrog pada u prethodna tri dana, juče su S&P 500 i Nasdaq ponešto porasli, zahvaljujući korekciji cena denica velikih tehnoloških kompanija, kao što je Apple.

Podršku tim deonicama pružio je pad prinosa na obveznice. Prinosi na desetogodišnje obveznice dosegli su ovih dana najviši nivo u tri godine, jer se očekuje dalje povećanje kamata američke centralne banke, ali juče su skliznuli ispod tri odsto.

I dok je to pozitivno uticalo na denice tehnoloških divova, cene denica banaka su pale.

Ceo dan trgovalo se nestabilno, pa su se indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Ulagači su nesigurni uoči izveštaja o inflaciji u SAD-u, koji će danas biti objavljen, a nadaju se naznakama popuštanja inflacijskih pritisaka.

Strahovanja da će Fed zbog inflacije, koja se kreće na najvišem nivou u 40 godina, morati da poveća kamate agresivnije nego što se očekivalo, glavni je razlog oštrog pada cena denica posljednjih sedmica. Ali, tu su i drugi razlozi.

„Radi se o prodaji denica zbog straha. Ne može to biti samo zbog Fedova povećanja kamata, jer smo i pre to videli. Ulagači su zabrinuti zbog mnogih stvari, od povećanja kamata i visoke inflacije, preko rata u Ukrajini, do poremećaja u lancima snabdevanja i ‘zatvaranja’ u Kini zbog kovida”, kaže Džejk Dolarhajd, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Fed je prošle sedmice povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u martu povećao za 0,25 postotnih bodova, a i na idućim sednicama razmatraće se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova.

Stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najveće svetske privrede.

Loreta Mester, predsednica ogranka Feda u Klivlendu, kazala je juče da privredi slede turbulencije zbog Fedovih napora da spusti inflaciju i da nestabilnost na tržištu denica neće odvratiti kreatore politike od ciljeva.

Predsednik SAD-a Džo Bajden kazao je, pak, da razmatra ukidanje carina na kineske uvozne proizvode, koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp, kako bi se smanjile cene proizvoda u SAD-u.

I na evropskim berzama cene denica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto, na 7.243 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,15 odsto, na 13.534 boda, a pariški CAC 0,51 odsto, na 6.116 bodova.

Tags
Back to top button