Od septembra cene u Hrvatskoj u evrima, ali… – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Od septembra cene u Hrvatskoj u evrima, ali…

Od septembra ove godine sve cene će u Hrvatskoj biti istaknute u evrima i u kunama, a evro će biti jedina vrednosna valuta od 1. januara 2023. godine, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je istakao jkako je jedan od ključnih razloga zbog kojih Hrvatska uvodi evro upravo postojeća visoka evriziranost hrvatske ekonomije, zbog visokog udela turista i robne razmene koji dolaze iz država evropodručja.

Najavio kako će predstojeće 2022. godine hrvatska Vlada uputiti 70-ak zakona koji se odnose na uvođenje evra, a obzirom da se euro kao zvanična valuta u Hrvatsku uvodi od 1.1. 2023. godine.

„Za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biće evro”, poručio je Plenković.

Najavio je kako će se novim zakonom, s ciljem zaštite potrošača, zabraniti neopravdano povećanje cijena.

„Plan je da se od početka septembra istaknu cijene u eurima i kunama. Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane. Cilj nam je da pozovemo građane već danas, koji imaju gotov novac, kune koje drže kod kuće, da ih već polože na svoje račune u banke, jer će se trenutkom prihvatanja evra sve što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u evre”, kazao je Plenković.

“Kako bi građani mogli imati poređenje cena duži period, cene će još godinu dana, celu 2023., biti istaknute u kunama i u evrima”, dodao je.

Istakao je kako za građane neće biti troškova prilikom zamene gotovog novca kuna u euro idućih godinu dana.

U narednih pet, deset ili više godina, svaki građanin moći će preostale novčanice kuna u Hrvatskoj narodnoj banci zameniti za evro besplatno.

Tags
Back to top button