Bitkoin izgubio 50 odsto vrednosti, ni druge valute ne izgledaju mnogo bolje – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitkoin izgubio 50 odsto vrednosti, ni druge valute ne izgledaju mnogo bolje

U subotu ujutru nastavio se loš trend za digitalni novac.

Do toga je došlo nakon velikog pada u četvrtak uveče, kada su neke od najjačih kriptovaluta izgubile i više od 10 odsto svoje vrednosti, a potom je usledila delimična stabilizacije tokom petka.

Naime, bitkoin je u jednom trenutku pao na 34.350 dolara, prema podacima platforme Coinmarketcap, što je skoro polovina maksimalne vrednosti koju je dostigao u novembru prošle godine kada se trgovao za preko 68.000 dolara.

Ovaj pad “zbrisao” je više od 600 milijardi dolara tržišne vrednosti bitkoina, dok je sa celog kripto tržišta “nestalo” više od jednog biliona dolara, prenosi Blumberg računicu kompanije Bespoke Investment Group.

Kao jedan od razloga za nagli pad vrednosti kriptovaluta navodi se najava administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da bi već sledećeg meseca mogla da bude objavljena početna vladina strategija za digitalnu imovinu, i da će od saveznih agencija biti zatraženo da procene rizike i mogućnosti koje ona predstavlja.

Pojedini analitičari očekuju dalji pad kriptovaluta, pa su se pojavile i prognoze da bi nakon eventualnog smanjenja vrednosti do 30.000 dolara moglo da se dogodi drastično urušavanje bitkoina, čija bi cena mogla da padne sve do 10.000 dolara, prenosi portal Biznis.rs.

Tokom poslednja 24 sata najpoznatija kriptovaluta izgubila je više od šest odsto svoje vrednosti, dok je u proteklih nedelju dana cena smanjena za 16 procenata.

Trenutna cena bitkoina je oko 35.900 dolara, a tržišna kapitalizacija je nešto manja od 683 milijarde dolara.

Itirijum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, potonuo je za 24 sata skoro 10 odsto, na 2.490 dolara. Pad u proteklih nedelju dana iznosio je oko 24 procenata, a tržišna kapitalizacija je na nivou od 299 milijardi dolara.

I sve ostale vodeće digitalne valute nalaze se “u crvenom”, pa su tako gubitke u protekla 24 sata zabeležili solana (14,70 odsto), BNB (11 odsto) i kardano (8,17 odsto). Polkadot je izgubio 13,74 odsto vrednosti, a tera 13,29 procenata.

Tags
Back to top button