EBRD prognozira privredni rast Srbije od 6,5 odsto u 2021. godini – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD prognozira privredni rast Srbije od 6,5 odsto u 2021. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa privredni rast Srbije od 6,5 odsto u ovoj godini, i od 4,3 odsto u 2022, navodi se u novim ekonomskim prognozama.

U izveštaju se konstatuje da, nakon blagog prošlogodišnjeg pada, privreda u Srbiji snažno raste u 2021, pri čemu, kako se navodi u saopštenju EBRD-a, „snažna ekspanzija izvoza i industrije odražava oporavak evrozone, glavnog trgovinskog partnera Srbije“, a prati je i jak rast potrošnje domaćinstava, piše Tanjug.

Kako dodaju iz EBRD-a, strane direktne investicije su se oporavile u prvoj polovini 2021. godine, dostižući nivo približan onome iz 2019, što će olakšati budući rast.

Napominje da je inflacija u septembru ove godine porasla za 5,7 odsto međugodišnje, te da je monetarna politika ostala akomodativna i da je centralna banka održala referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od jedan odsto.

Iz EBRD-a navode da se očekuje da će srpska privreda u 2021. godini porasti za 6,5 odsto, a 2022. za 4,3 odsto.

Evropska banka je podigla prognozu rasta za region Zapadnog Balkana za 2021. godinu na 6,4 odsto. Značajna revizija prognoze naviše, kako objašnjavaju njeni zvaničnici, zasnovana je na rezultatima ostvarenim u prvoj polovini godine koji su bili bolji od očekivanih, kao i naznakama nastavka rasta tokom trećeg kvartala.

Industrijska proizvodnja i rastući izvoz u zemlje Evropske unije (EU) podržavaju rast u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji, dok su privrede Albanije, Kosova* i Crne Gore imale koristi od snažnog oporavka u ugostiteljskom sektoru tokom letnjih meseci.

Oporavak je takođe zasnovan na ekspanziji privatne potrošnje usled rastućeg nivoa doznaka iz inostranstva, povećanja plata i rasta kreditne aktivnosti u većini privreda regiona.

Slično kao i u ostalim regionima EBRD-a, i na Zapadnom Balkanu potrošačke cene su u postepenom rastu od početka 2021. godine, što je rezultat povećanja cena hrane i energenata. Fiskalna politika je ostala prilagodljiva, a stope monetarne politike na istorijski najnižim nivoima kako bi se podstakao ekonomski oporavak.

Međutim, verovatnoća zaoštravanja monetarne politike raste, s obzirom na i kontinuirano povećavanje cena i trendove u evrozoni.

Kad je reč o zemljama u regionu, EBRD u ovoj godini Albaniji predviđa privredni rast od osam odsto, Bosni u Hercegovini od 4,5 odsto, Kosovu i Metohiji 7,7 odsto, Crnoj Gori 12,3 odsto, a Severnoj Makedoniji rast od četiri odsto.

Tags
Back to top button