Avganistan: Talibani zabranili korišćenje stranih valuta, zemlji preti humanitarna kriza – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Avganistan: Talibani zabranili korišćenje stranih valuta, zemlji preti humanitarna kriza

Nakon povlačenja međunarodne finansijske podrške, kao i zamrzavanja milijardi dolara avganistanskih rezervi u SAD i Evropi, Avganistan je pred novim teškim izazovom nakon što su talibani zabranili korišćenje stranih valuta u zemlji čiji su stanovnici suočeni s jednom od najtežih humanitarnih kriza, pišu svetski mediji.

Najava talibana kako će u potpunosti da zabrane upotrebu strane valute u Avganistanu sigurno će izazvati dalje poremećaje u ekonomiji koja je gurnuta na ivicu kolapsa naglim povlačenjem međunarodne podrške, ukazuje Rojters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ekonomska situacija i nacionalni interesi u zemlji zahtevaju da svi Avganistanci koriste avganistansku valutu u svakoj trgovini“, rekli su talibani u saopštenju koje je novinarima podelio jedan od njihovih portparola.

Talibanska vlada, naglašava Rojters, vrši pritisak na oslobađanje milijardi dolara avganistanskih rezervi u SAD i Evropi, dok se zemlja pogođena sušom suočava s novčanom krizom, masovnom glađu i novom migracionom krizom. Odlazak snaga predvođenih SAD i mnogih međunarodnih donatora ostavili su zemlju bez donacija koje su finansirale tri četvrtine javne potrošnje.

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena u Avganistanu dok, kako ističe Rojters, pogranična područja za trgovinu koriste valute susednih zemalja, kao što je Pakistan. Ministarstvo finansija saopštilo je da ima dnevni prihod od poreza oko 400 miliona afganija (4,4 miliona dolara).

Odluka talibana, dodaje Rojters, saopštena je nekoliko sati nakon što je najmanje 25 ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno kada su naoružani napadači napali najveću avganistansku vojnu bolnicu nakon dve velike eksplozije na lokaciji u centru Kabula.

Zabrana talibanske vlade o upotrebi stranih valuta u Avganistanu, prema oceni Blumberga je iznenadan potez koji bi mogao da optereti ekonomiju koja se bori s nedostatkom gotovinskog novca i dodatno izoluje zemlju.

Odluka je donesena u trenutku kada talibani traže oslobađanje milijardi dolara rezervi u inostranstvu, koje su SAD i njihovi zapadni saveznici zamrznule od kada je grupa došla na vlast u avgustu. Bez ovih rezervi, naglašava Blumberg, Avganistan je praktično isključen iz međunarodnog finansijskog sistema.

Militantna grupa naredila je svim Avganistancima da obavljaju trgovinu avganistanskom valutom zarad nacionalnih i ekonomskih interesa zemlje, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid, naglasivši kako će oni koji prekrše zabranu „biti tretirani po zakonu“.

Ipak, ukazuje Blumberg, nejasno je kako će talibani sprovesti ovu odluku s obzirom na to da se ekonomija Avganistana više od dvadeset godina oslanjala na američke dolare, odnosno da su dve trećine depozita avganistanskih banaka i polovina nacionalnih zajmova u zemlji u američkim dolarima.

Za plaćanje uvezene robe i usluga, kao i za velike transakcije kao što je kupovina kuće ili plaćanje školarine u privatnoj školi, dolar ima prednost u odnosu na lokalni avgani, pojašnjava Blumberg, dodajući da bi zabrana takođe mogla da zakomplikuje humanitarnu pomoć iz inostranstva, koja će biti ključna za zemlju pred nadolazeću zimu.

Tags
Back to top button