Beskontaktno plaćanje lakše i brže za 60 odsto građana – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIMobilna placanjaPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Beskontaktno plaćanje lakše i brže za 60 odsto građana

Oko 81 odsto građana poseduje beskontaktnu platnu karticu, a 58 odsto ih smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije, pokazuju rezultati studije o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindeks Srbija.

Čak 80 odsto ispitanih beskontaktna plaćanja najčešće koristi u supermarketima, oko 40 odsto na benzinskim stanicama i 39 odsto u privatnim zdravstvenim ustanovama. U malim radnjama se beskontaktni način plaćanja koristi u 37 odsto oslučajeva i u prodavnicama obuće i odeće u 32 odsto.

Kao glavnu prednost beskontaktnog plaćanja ispitanici ističu brzinu i jednostavnost. Pored toga nešto više od polovine ukazalo je i na sigurnost pošto kartica ili mobilni telefon ostaju sve vreme u ruci kupaca. Za 27 odsto njih važna je i primena sigurnosnih tehnologija, ali i smanjenje zdravstvenih rizika kada se plaća beskontaktno.

Kada se plaća beskontaktno uglavnom se troše iznosi do 4.000 dinara za koje nije potrebna identifikacija korisnika, odnosno kucanje PIN koda.

“Rezulatati MasterIndex istraživanja dobar su pokazatelj šta su i kakva su očekivanja korisnika kartica i put kojim treba da ide dalji razvoj kartičarskih usluga. Kontinuirano se u samom vrhu upotrebe kartica provlačila želja da se plaćanje obavlja i na pijacama što smo nedavno u saradnji sa partnerima i omogućili. Ne treba izgubiti iz vida ni to da je bezgotovisko plaćanje na pijaci i dalje opcija koja je dostupna samo na naprednijim bezgotoviskim društvima koja pokazuju snažnu orjentaciju ka digitalizaciji, a sve to kako bismo osigurali slobodu izbora načina kojim ćete platiti”, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Tags
Back to top button