Nigerija uvela digitalnu valutu – eNairu – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Nigerija uvela digitalnu valutu – eNairu

Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je uvela digitalnu valutu – eNairu.

Lideri te zemlje tvrde kako će ovim potezom proširiti dostupnost bankarskih usluga i dovesti do rasta broja pošiljki novca i jačanja ekonomije za više milijardi dolara, prenosi Rojters.

Tako će se najmnogoljudnija afrička zemlja pridružiti Bahamima, zemlji čija je centralna banka prva uvela digitalnu valutu opšte namene u oktobru, poznatu kao “peščani dolar”.

Kina trenutno ispituje mogućnost uvođenja kriptovalute, a Švajcarska i Banka Francuske su najavili prvi međunarodni pokušaj te vrste u Evropi, podseća britanska agencija.

Ali eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspeha eNaire.

Guverner CBN Godvin Emefijele rekao je danas kako postoji “veliko interesovanje i obrabrujuća reakcija” u vezi sa kriptovalutom, dodajući da su se već 33 banke, 2.000 korisnika i 120 trgovaca uspešno registrovali na platformi, koja je dostupna kao aplikacija i za epl i za android.

Finansijskim institucijama biće izdato eNaira u vrednosti od oko 200 miliona naira (487,3 miliona dolara), nacionalne valute, prema kojoj će se održavati određeni paritet, kazao je guverner.

B92

Tags
Back to top button