Cene nafte iznad 79 dolara, trgovci čekaju OPEC+ – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cene nafte iznad 79 dolara, trgovci čekaju OPEC+

Cene nafte zadržale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara, poduprte oporavkom potražnje i poremećajima u proizvodnji, što je preusmerilo pozornost na odluku proizvođača o povećanju proizvodnje do kraja godine.
Na londonskom tržištu je cena barela porasla 15 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,43 dolara. Na američkom tržištu njime se trgovalo po šest centi višoj ceni, od 75,94 dolara.

Pažnja je na početku nedelje usmerena na današnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika koji bi trebali razmotriti proizvodnu politiku.

OPEC+ je ovoga leta odlučio da poveća proizvodnju u četiri poslednja meseca u godini za po 400.000 barela dnevno, a nakon poremećaja u američkoj proizvodnji nakon dva uragana izložen je pritisku da na tržište izbaci još više barela.

Cene nafte rasle su u poslednje vreme zbog oporavka ekonomije nakon ublažavanja koronaograničenja, ali i zbog učetvorostručenih cena plina, koje su podstakle proizvođače struje i industriju da se prebace na mazut i druge derivate.

Tags
Back to top button