Hrvatska dobila prvo selo za digitalne nomade – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Hrvatska dobila prvo selo za digitalne nomade

Prvo selo za digitalne nomade u Hrvatskoj otvara se 10. oktobra unutar zadarskog turističkog kompleksa Falkensteiner Hotels&Resorts, u organizaciji platforme za srednjoročni smeštaj grabAhome, javljaju zagrebački mediji.

To je, kako se navodi, prilika za turističku kompaniju da napuni kapacitete van sezone, zbog čega će ovo selo biti otvoreno za sada do 31. marta.

“Ovo je prvi ovakav projekat u Hrvatskoj i sigurno će otvoriti put za neke nove, dugoročnije”, smatra Mario Mrkša, suosnivač i izvršni direktor platforme grabAhome, ujedno administrator Facebook grupe za digitalne nomade u Hrvatskoj koja broji već 7.000 članova.

Već je poznato da je puno digitalnih nomada, osoba koje mogu raditi i zarađivati iz bilo kojeg dela sveta, zainteresovano za boravak u Hrvatskoj, i taj je interes delimično jenjavao u pandemiji, no sada se opet vraća, piše Poslovni dnevnik.

Ponuda je dogovorena za 20 mobilnih kućica i 20 parcela. Za socijalizaciju, networking i sastanke na raspolaganju je coworking prostor u saradnji s Funimationom Borik te gratis dvorana. Dodatne aktivnosti koje im se nude na smeštaju su SPA, gym, restorani, usluga pranja veša, saznaje Poslovni u Falkensteineru.

Posebnost će biti koncept coliving u sklopu ovog sela, odnosno mogućnost deljenja kućica s cimerima, a minimalni boravak gosta je 15-30 dana. Gostima će biti na raspolaganju i vođa zajednice zadužen za doček te organizaciju sadržaja i događanja. Radi se na dodatnoj saradnji s drugim partnerima u Zadru kako bi se omogućili dodatni sadržaji za goste.

Cene usluge će varirati zavisno od dužine boravka, a kako su nomadima na raspolaganju višesobne mobilne kućice, trenutno je definisano da će se smeštaj u jednoj sobi naplaćivati 130 evra po sedmici, dok će sedmodnevni najam cele kućice stajati 359 evra.

Ponuda je izašla prošle srede i do petka je već zabeležena 21 prijava iz 15 zemalja, što Mrkša drži odličnim odazivom. “Javljaju se gosti iz celog sveta – najviše prijava je iz SAD-a, ima Britanaca, Nemaca, Poljaka, Italijana. Jedan gost je iz Nigerije, ima ih iz Izraela, Malezije, Kanade”, dodao je on.

Najmlađem su 23 godine, najstarijem 61. Mario Mrkša kaže da za sada ne razmatraju saradnju s ostalim hotelskim kompanijama, jer se žele posvetiti Zadru i razviti što bolji koncept.

“No, cilj nam je da popularizujemo ovaj koncept među različitim pružaocima usluga, lokalnim zajednicama, da ih se što više uključi i ponudi boravak digitalnim nomadima”, zaključuje sagovornik Poslovnog dnevnika.

Tags
Back to top button