Šef Misije MMF-a: Srpska privreda se na impresivan način izborila sa globalnim udarima – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Šef Misije MMF-a: Srpska privreda se na impresivan način izborila sa globalnim udarima

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Makgetigan kazao je u intervjuu za RTS da se srpska ekonomija sa nedavnim globalnim udarima izborila na impresivan način.

Govoreći o planovima za Ekspo 2027. u intervjuu za Radio-televiziju Srbije Donal Makgetigan navodi da je Srbija imala mnogo javnih ulaganja i da se to poklopilo sa smanjenjem javnog duga.

-Inflacija se smanjuje i to je posledica čvrste politike Narodne banke Srbije, kaže šef Misije MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Donalom Makgetiganom sa Vladom Srbije sutra počinje razgovore o trećoj reviziji aranžmana koji Srbija ima sa Fondom. Razgovaraće se o izdacima iz budžeta za kapitalne investicije, ali i o reformama u državnim preduzećima, kao što su Elektroprivreda i Srbijagas.

“Ako bi trebalo da odaberem jednu reč koja bi najbolje opisala srpsku ekonomiju, izabrao bih istu kao Ivailo – otporna. Srpsku ekonomiju tako vidim. Sa nedavnim globalnim udarima izborila se na impresivan način”, izjavio je Makgetigan za Radio-televiziju Srbije.

Kako je naveo, rast se nastavlja, a inflacija se smanjuje. Javni dug je ispod šezdeset procenata bruto domaćeg proizvoda i i dalje opada. Rezerve su na rekordno visokom nivou. Sve ovo govori o jakim makroekonomskim pokazateljima i o otpornosti srpske ekonomije, ističe on.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button