EXPO 2027: Srbija postaje centar sveta – šta nam to donosi? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EXPO 2027: Srbija postaje centar sveta – šta nam to donosi?

Planovi za Beograd zbog održavanja prestižne izložbe Expo 2027, počeli su već u velikoj meri da se realizuju.

Kako je najavljeno, u naredne tri i po godine Srbija će u sve projekte, uključujući EXPO 2027, uložiti 17,8 milijardi evra, što će u potpunosti promeniti infrastrukuru čitave zemlje. Gradiće se velike sajamske hale, putevi, hoteli, komercijalni sadržajni, stanovi, smeštajne jedinice za učesnike izložbe EXPO 2027, nova železnica…

Biće izgrađena nova komunalna i putna infrastruktura, novi mostovi, ali i obnovljene fasade. Beograd će železnicom biti povezan sa aerodromom, sajmom i novim stadionom, dok će grad dobiti novi izgled železničke i autobuske stanice. Po oceni mnogih ekonomista, EXPO, koji će biti održan od 15. maja do 15. avgusta 2027, uticaće na povećanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta s obzirom na to da će se faktički graditi čitav novi deo grada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da se gradi novi grad i istakao da će “bukvalno sve da procveta”, rekavši da je ovaj projekat od velikog značaja za budućnost čitave zemlje.

“Hotelijerstvo, ugostiteljstvo – bukvalno će sve da procveta”, kazao je Vučić.

“Nikada nismo brže napredovali u svojoj istoriji i zato vas molim da pomognemo, da izguramo još ove četiri godine najjače što možemo, da budemo ponosni domaćini EXPO 2027. Imamo još mnogo toga da uradimo, a zemlja će nam izgledati potpuno drugačije. Moramo da nastavimo da radimo, da se borimo, da ne odustajemo”, dodao je predsednik Srbije.

Sajamski prostor, stanovi, stadion, metro…

Beogradu predstoje veliki infrastrukturalni radovi, a ministar finansija Siniša Mali naveo je da će deo prestonice biti “najveće gradilište u ovom delu Evrope.

“Ovaj deo Beograda, uz Makiško polje gde se gradi prva linija metroa, postaće najveće gradilište u ovom delu Evrope. Nekada je to bio Beograd na vodi koji se polako završava”, rekao je nedavno Mali novinarima prilikom predstavljanja plana izgradnje kompleksa u Surčinu.

On je istakao da do decembra 2026. godine moraju biti predati ključevi paviljona svim zemljama učesnicima manifestacije EXPO 2027.

“To znači da za manje od tri godine moramo sve da izgradimo i infrastrukturno obezbedimo”, naglasio je ministar.

Izvor: B92

Tags
Back to top button