Pro Credit banka pozvala kompanije da grade solarnu elektranu na Kosovu – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Pro Credit banka pozvala kompanije da grade solarnu elektranu na Kosovu

ProCredit banka Kosovo pozvala je kompanije koje su zainteresovane za izgradnju i upravljanje fotonaponskom solarnom elektrane snage 3 MW u Lipljanu, a koja će biti povezana na mrežu, da podnesu ponudu za finansiranje projekta, piše Balkan Green Energy News.

Investicija će biti sprovedena kroz poseban program banke za projekte solarne energije – ProEnergyLLC.

Ugovor će uključivati nabavku, izgradnju, puštanje u rad, i sveobuhvatno upravljanje i održavanje solarne elektrane u periodu od dve godine, navela je ProCredit banka u pozivu.

Izabrani ponuđač će biti u obavezi i da dizajnira, snabde i izgradi, i pusti u rad kablovski vod za priključak solarne elektrane na mrežu.

Odluka da se gradi solarna elektrana u Lipljanu doneta je sa ciljem da se smanji negativan uticaj gasova staklene bašte na Kosovu, gde je oko 97 odsto električne energije dobijeno iz starih termoelektrana koje ispuštaju kilogram ugljen-dioksida za svaki proizveden kilovat, navela je banka.

Takođe projekt je u skladu sa srednjoročnim ciljem ProCredit banke da postane nezavisna od uglja.

Rok za podnošenje ponuda je 31. avgust.

Zemljište za projekat nalazi se u opštini Staro Gracko, iznosi četiri hektara i nalazi se šest i po kilometara od postojeće podstanice u Lipljanu kapaciteta 110/35 KV na koju će budući sistem biti povezan, uz odobrenje Kosovskog energetskog distributivnog sistema (KEDS).

Zemljište je iznajmljeno na dve godine sa mogućnošću otkupa, navela je ProCredit banka u saopštenju.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button