Visoka ocena investicionoj klimi u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Visoka ocena investicionoj klimi u Srbiji

Američki Stejt department visoko je ocenio investicionu klimu u Srbiji u izveštaju za 2021. godinu, ističući višegodišnje sprovođenje makroekonomskih reformi, fiskalnu disciplinu i finansijsku stabilnost kao glavne faktore koji su doprineli poboljšanju uslova za strana ulaganja.

U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za ovu godinu, Stejt department navodi da je mišljenje američkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, piše Tanjug.

U dokumentu se posebno naglašava da investitori iz SAD uživaju jednaka prava u tržišnoj utakmici kao njihovi srpski i drugi strani konkurenti.

„Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina poboljšala, vođena makroekonomskim reformama, većom finansijskom stabilnošću, fiskalnom disciplinom i procesom pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji podstiče zakonodavne promene koje unapređuju poslovnu klimu“, piše u izveštaju.

Napominje se da je vlada uspešno završila 30-to mesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija prošle godine napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button