Mobilne novčanike će do 2025. godine koristiti polovina svetskog stanovništva – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIElektronsko bankarstvoSVE VESTI

Mobilne novčanike će do 2025. godine koristiti polovina svetskog stanovništva

Najsveobuhvatniji izveštaj o upotrebi mobilnih novčanika dosad objavljen, predviđa da će do 2025. godine svaka druga osoba u svetu plaćati svojim telefonom.

Krajem 2020. godine, u upotrebi je bilo više od 2,8 milijardi mobilnih novčanika, a predviđa se da će se taj broj do 2025. godine povećati za gotovo 74 posto i dostići 4,8 milijardi korisnika, što je gotovo 60 posto svetske populacije.

Boku, platforma za mobilno plaćanje, koja omogućava naplatu kupovine direktno na mobilnom telefonu, objavila je izveštaj o mobilnom plaćanju za 2021. godinu u saradnji s jednom od najuglednijih analitičkih kuća za telekomunikacije, britanskim Juniper Researchom.

U izveštaju se navodi da su najbrže rastuća tržišta jugoistočna Azija, Latinska Amerika, Afrika i Bliski Istok, gde mobilni novčanici zamenjuju gotovinu i kartice radi praktičnijih digitalnih plaćanja.

“Rast upotrebe mobilnih novčanika trgovcima predstavlja i priliku i izazov. Broj mobilnih novčanika koji izvrše transakcije od preko milijardu američkih dolara godišnje trebao bi porasti za 27 posto do 2025. godine”, izjavio je Adam Lee, glavni direktor za proizvode u Bokuu.

Izvor: Anadolu Agency (AA).

Tags
Back to top button