ECB blago podigla ciljanu stopu inflacije – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

ECB blago podigla ciljanu stopu inflacije

Evropska centralna banka (ECB) odredila je u četvrtak novi ciljani nivo inflacije, poručivši ujedno da bi u razdobljima slabijeg ekonomskog rasta mogla privremeno tolerisati i snažniji rast cena.
Banka će sada srednjoročno ciljati stopu inflacije od dva posto, umesto dosadašnjih “nešto ispod dva posto”.

Naglasili su da će odnos prema ciljanoj stopi inflacije biti “simetričan”.

“Simetričnost podrazumeva da će upravno veće podjednako nepoželjnim smatrati pozitivan i negativan otklon od ciljanog nivoa”, stoji u saopštenju.

ECB je ipak priznala da bi u određenim situacijama, kada se ukaže potreba za posebno snažnom i dugoročnom monetarnom potporom, mogla privremeno tolerisati stopu inflacije “umereno iznad ciljane razine”, stoji u saopštenju.

Važno je uzeti u obzir implikacije nižih stopa inflacije, posebno u razdobljima slabijeg rasta ekonomije koja zahtevaju posebno odlučne moneterne mere, kroz duže vremensko razdoblje, kako se inflacija ne bi predugo zadržala na niskim nivoima, tumači ECB.

Banka je nakon analize poručila i da nije sasvim zadovoljna aktuelnim pokazateljem inflacije, harmoniziranim indeksom potrošačkih cena, budući da ne uključuje značajan deo troškova stanovanja. Stoga će ECB ubuduće u izračun uključiti i druge pokazatelje.

“Upravno veće uključiće u analize monetarne politike pokazatelje inflacije koji uključuju početne procene troškova stanovanja u vlastitoj nekretnini i time dopuniti šire pokazatelje inflacije”, poručili su.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button