Beli papir “bode oči” za domaću kriptovalutu – Bankar.rs
ANALIZEKRIPTOVALUTENBSSVE VESTI

Beli papir “bode oči” za domaću kriptovalutu

Juče je u domaćim medijima osvanula informacija da je Srbija dobila svoju domaću digitalnu valutu, nazvanu Lazar, čiju je inicijalnu javnu ponudu oglasio izdavalac Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine. Ova kriptovaluta vezana je za dinar kursom 1 “Lazar” za 0,0001 dinar, a biće emitovano 7 milijardi i sedamsto miliona “Lazara”, vrednosti 7,7 miliona dinara (65.254 evra).

Ubrzo nakon toga, oglasila se Narodna banka Srbije i demantovala da je odobrila ovaj digitalni novčić.

“Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta Narodna banka Srbije obaveštava javnost da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja”, navedeno je u saopštenju NBS.
Podrobnijim pregledom belog papira ovog digitalnog novčića, sve i ide u prilog upozorenju NBS.

Izdavalac valute tvrdi da je sve po zakonu

Portal eKapija, koji je inicijalno i objavio vest o izdavanju srpske digitalne valute, kontaktirao je izdavaoca i on je tom prilikom rekao da smatra da je izdavanje valute u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini, te da nema mesta kaznenim sankcijama koje spominje NBS i da su navodi iz saopštenja “neistiniti i zlonamerni”.

On je pozivajući se na član 17. Zakona o Digitalnoj imovini, tom prilikom ponovio da izdavanje “belog papira” nije potrebno, jer je vrednost digitalne imovine manja od 100.000 evra.

On je istakao i da je u stavu 3. predviđeno da objavljivanje neodobrenog “belog papira” dozvoljeno pod uslovom da se to i istakne.

“Ja sam kao izdavalac digitalne valute “Lazar” u oglasu za inicijalnu ponudu za upis i kupovinu ove digitalne valute, kao i na sajtu sve napred izneto jasno naglasio, a dokaz tekst objavljenog oglasa i oglasa na sajtu izdavaoca”, kaže Pavićević za portal eKapija.

NBS protiv

Kako iz NBS navode za “Blic Biznis”, oglašavanje inicijalnih ponuda digitalne imovine je dozvoljeno samo u skladu sa uslovima koji su utvrđeni zakonom.

“Nije dovoljno podvesti izdavanje virtuelne valute pod određeni izuzetak, a zatim oglašavati izdavanje tih valuta nepoštovanjem bilo kakvih pravila i dovođenjem u zabludu potencijalnih investitora”, kažu iz NBS za “Blic Biznis”.

Oni dodaju da je izdavanje “digitalne imovine” za koju nije odobren ili sačinjen “beli papir” dozvoljeno, ali da oglašavanje takve digitalne imovine vrlo ograničeno i u svakom slučaju mora da se vrši u skladu sa zakonom.

Beli papir “bode oči”

U belom papiru postoji nekoliko detalja koji izazivaju sumnjičavost.

Prvenstveno se u tačkama 6. i 7. samo ovlaš opisuju tehničke procedure i tehnologije, i to one koje nemaju puno veze sa kriptovalutama.

“Iz napred iznetih razloga korišćenje WEB-a koji se zasniva na tehnici hiperteksta koji omogućava direktan prelaz na drugu WEB stranicu koja sadrži tražene informacije, bez obzira na kojoj se geografskoj lokaciji ta stranica nalazi, je idealna informaciona baza za kreiranje valute „Lazar“ u digitalnoj formi, stoji u tački 6. (Detaljan opis tehničkih procedura na osnovu kojih se vrši izdavanje digitalne imovine), u belom papiru digitalne valute “Lazar”. Takođe, najzabrinjavajući detalj je taj da se prijava za inicijalnu javnu ponudu vrši putem mejl adrese, i da će same “novčanike” za ovu valutu otvoriti izdavalac.

Inicijalne javne ponude u svetu kriptovaluta, izgledaju nešto drugačije od ove opisane.

Uglavnom se na na “novčanik” izdavaoca “novčića” šalje drugi “novčić” čiji je “valutni par”, i automatski se na vašu adresu tj. “novčanik” uplaćuje valuta koju kupujete. U 99 odsto slučajeva to radi program, i transakcija se rešava momentalno.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button