Globalna nestašica čipova povećala dobit Samsungu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Globalna nestašica čipova povećala dobit Samsungu

Južnokorejski Samsung Electronics najavio je da u drugom tromesečju očekuje 53 odsto veću dobit zahvaljujući globalnoj nestašici čipova.

Operativna dobit trebala bi u razdoblju od aprila do juna iznositi 12.500 milijardi wona (11 milijardi dolara), procenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svetu, prenosi Poslovni dnevnik.

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice delova, objašnjavaju u Samsungu.

Pre godinu dana, u prvih nekoliko meseci pandemije koronavirusa, Samsung je beležio pad prodaje telefona i televizora, podseća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mera zatvaranja i “selidbe” ljudi širom sveta na mrežu.

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su meseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima.

“Globalni IT sektor beleži ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima”, rekao je deoničarima u martu čelnik Samsunga, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odseka za mobilne uređaje Koh Dong-jin.

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektroničkih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih, uključujući Ford, General Motors, Volkswagen i Jaguar Land Rover, bili prisiljeni da obustave proizvodnju proteklih meseci.

Tags
Back to top button