Kako da zamenite pocepane novčanice? – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Kako da zamenite pocepane novčanice?

Prema važećim propisima oštećene novčanice stranih i domaćih valuta menjaju sve banke u Srbiji, uz proviziju koja može da ide do pet odsto.

Skoro svima se nekad desilo da nađu oštećenu novčanicu. Trgovci odbijaju da prime takav novac, zato je Biznis.rs istraživao kako možete da izvršite zamenu.

Prema Odluci o upravljanju tokova gotovine, banke su u obavezi da zamene oštećene dinare. Jedini uslov je da se na zamenu donese najmanje 51 odsto površine novčanice, u jednom ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice.

“Banka prima oštećenu novčanicu od klijenta i izdaje mu potvrdu. U slučaju da postoji sumnja u ispravnost novčanice, Narodna banka Srbije radi ekspertizu i procenjuje da li će izvršiti zamenu novca“, objasnili su iz Narodne banke Srbije (NBS).

Kako su naveli, kada se završi ekspertiza, klijent preko banke dobija obaveštenje od NBS da li je zamena moguća ili nije.

Sa sobom morate imati ličnu kartu ili drugi dokument za identifikaciju u dva slučaja – kada je neizvesno da li će NBS zameniti novčanicu, ili kada se sumnja da je novac označen, što otvara sumnju da je pribavljena nezakonito.

“U slučaju da se radi o falsifikatima ili autentičnim (originalnim) novčanicama koje ne ispunjavaju uslove za zamenu koji su navedeni u pomenutoj Odluci, oštećeni novac neće biti zamenjen”, – poručili su iz NBS.

Nema brige ni kada je su u pitanju evri, neka druga strana valuta ili vanopticajne novčanice. Mogu se zameniti kod poslovnih banaka ili ovlašćenih menjača, međutim, oni imaju slobodu da sami odrede uslove poput provizije i kriterijuma za prijem novca.

“Narodna banka Srbije ne naplaćuje bankama naknadu za zamenu oštećenih dinarskih novčanica, dok se zamena oštećenih i vanopticajnih novčanica stranog novca naplaćuje bankama u visini od 1,5 odsto”, rekli su iz NBS.

Jen, lira, kuna, rublja, zlot.., banke i menjači mogu da rade sa čak 22 strane devizne valute prema Odluci o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koji se kupuju i prodaju na deviznom tržištu. Zamenu građani mogu izvršiti i u centralnoj banci koja je izdala tu valutu.

“Ako je u pitanju evro, oštećene novčanice je moguće zameniti u nekoj od centralnih banaka zemalja Evropske monetarne unije (zemlje koje koriste evro kao zajedničku valutu). Detaljna obaveštenja o uslovima zamene mogu se videti na internet stranicama centralnih banaka”, istakli su iz NBS.

Izvor: Srbijadanas

Tags
Back to top button