Ne mogu da dobiju otkaz, neki imaju plate veće od ministara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ne mogu da dobiju otkaz, neki imaju plate veće od ministara

Gradski čelnici ne mogu dobiti otkaz, piše Jutarnji list, navodeći da neki imaju platu veću od ministara, a čistka po zakonu nije moguća dok im traje mandat.

Čelnici gradskih kancelarija u Zagrebu – oni kojima “Možemo!” poručuje da bi im bilo poštenije da daju mandat na raspolaganje – imaju platu od oko 18.380 kuna (nešto manje od 2.500 evra), neki od njih veću i od ministara za dve, tri hiljade kuna (više stotina evra), ali za razliku od ministara koji gube funkciju zajedno s premijerom, čelnici ostaju u svojim kancelarijama i kad im gradonačelnik postane bivši.

Nisu dužni otići po sili zakona i ne mogu biti smijenjeni po kratkom postupku. A otkaz ne mogu dobiti. Ukratko, nova vlast ih mora “otrpeti” do isteka njihovog mandata.

Iz izjava prvih ljudi “Možemo!” o drastičnom rezu s Bandićevim nasleđem stvorio se utisak kako će “Možemo!” na Trg Stjepana Radića da izvede veliku čistku. Njihovi birači to i očekuju – razlaz s bivšima zvuči kao legitiman politički cilj, ali sprovođenje ne ide glatko.

Na to je prvi upozorio Vedran Đulabić, profesor na Katedri za upravnu nauku Pravnog fakulteta, podsećajući da Zakon o postupku primopredaje vlasti zabranjuje kadrovske promene osim na dužnostima za koje se podnosi mandat na raspolaganje.

Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na osnovu imenovanja, po sprovedenom javnom konkursu, nisu dužne da stavljaju mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost opštinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba.

Čelnici iz Bandićeve ere već su poručili Tomislavu Tomaševiću da pročita zakon.

Tags
Back to top button